Set-2 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-2 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. What is the common name of CaOCl2?
1. Baking Powder
2. Baking Soda
3. Bleaching Powder
4. Washing Soda

Ans:3

2. Which among the following is used to treat Indigestion?
1. Antacid
2. Antiseptic
3. Analgesic
4. Antibiotic

Ans:1

3. Which of the following cannot be beaten into Sheets?
1. Gold
2. Silver
3. Potassium
4. Aluminum

Ans:3

4. Minamata disease is a nervous disorder caused by eating fish, polluted with _____ .
1. Iron
2. Mercury
3. Lead
4. Nickel

Ans:2

5. What are the main components of Bronze Alloy?
1. Copper and Zinc
2. Copper and Tin
3. Zinc and Nickel
4. Aluminium and Nickel

Ans:2

6. Which of the following causes fly ash?
1. Hydroelectric Power Station
2. Coal Combustion Power Plant
3. Nuclear Power Plant
4. Tidal Power Plant

Ans:2

7. What is the common name of Oil of Vitriol?
1. Sulphuric acid
2. Washing Powder
3. Acetone
4. Isopropyl alcohol

Ans:1

8. The melting point of ice is ____ K.
1. 253.16
2. 263.16
3. 273.16
4. 283.16

Ans:3

9. Fire extinguishers emit which gas?
1. Carbon monoxide
2. Chlorine
3. Carbon dioxide
4. Nitrogen

Ans:3

10.Which one of the following instrument is used for locating submerged objects in an ocean?
1. Audiometer
2. Galvanometer
3. Sextant
4. SONAR

Ans:4

11.Which of the following is not a vector quantity?
1. Displacement
2. Velocity
3. Force
4. Volume

Ans:4

12.Who gave the theory of gravity?
1. Charles Newton
2. Charles Babbage
3. Isaac Newton
4. John Adams

Ans:3

13.GPS stands for which one of the following?
1. Greenwich Polar Satellite
2. Global Police Surveillance
3. Global Positioning System
4. General Pacific Survey

Ans:3

14.Einstein was honoured with Nobel Prize for:
1. Photoelectric Effect
2. Theory of Specific Heat
3. Special Theory of Relativity
4. Bose-Einstein Statistics

Ans:1

15.Who is the discoverer of Penicillin?
1. Alexander Graham Bell
2. Alexander Fleming
3. Christopher Macdonald
4. Albert Einstein

Ans:2

16. The hand burns more by steam comparatively to boiling water, because-
1. The steam has latent heat
2. Steam sneaked into the body
3. The steam has more power
4. Steam is gig

Ans:1

17. What is absolute zero temperature?
1. The starting point of any temperature scale
2. Theoretically the lowest possible temperature
3. The temperature at which the vapour of any liquid substance is condensed.
4. The temperature at which all material in vapour form

Ans:2

18. A body floats at 4°C water. If temperature reaches 100°C then-
1. The body will sink
2. No change
3. More part of the body will submerge
4. The body will float freely

Ans:1

19. Why it is easier to swim in the sea than in a river?
1. The sea water is salty
2. The sea water is deep
3. The sea water is heavier
4. The sea water is lighter

Ans:1

20. Light from the Sun reaches Earth in about:
1. 2 minutes
2. 4 minutes
3. 8 minutes
4. 16 minutes

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *