Set-4 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-4 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The reason of mirage is
1. Interference of light
2. Diffraction of light
3. Polarization of light
4. Total internal reflection of light

Ans:4

2.Red light is used in traffic signals because
1. It has the longest wavelength
2. It is beautiful
3. It is visible to people even with bad eyesight
4. None of the above reasons

Ans:1

3.If Va, Vw and Vs respectively are the speed of sound in air, water and steel, then-
1. Va < Vw < Vs
2. Vs < Vw < Va
3. Vw < Vs < Va
4. Vs < Va < Vw

Ans:1

4.How much should minimum distance be between the source of sound and reflecting surface, so that an echo can be heard clearly?
1. 10 meter
2. 17 meter
3. 24 meter
4. 30 meter

Ans:2

5.The SI unit of electric charge is –
1. Ampere
2. Coulomb
3. Esu
4. Kelvin

Ans:2

6.When a running car stops suddenly, the passengers tends to lean forward because of –
1. Centrifugal force
2. Inertia of rest
3. Inertia of motion
4. Gravitation force

Ans:3

7.If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will –
1. fall in front of him
2. fall behind him
3. fall into hand
4. None of the above

Ans:3

8.A person is hurt on kicking a stone due to –
1. Inertia
2. Velocity
3. Reaction
4. Momentum

Ans:3

9.For a body moving with non-uniform acceleration –
1. Displacement-time graph is linear
2. Displacement-time graph is non-linear
3. Velocity-time graph is non-linear
4. Velocity-time graph is linear

Ans:3

10.A parachute descends slowly whereas a stone dropped from the same height falls rapidly, because –
1. Stone is heavier than parachute
2. Special mechanisms are present in parachute
3. A parachute has a larger surface area and air resistance is more
4. None of the above

Ans:3

11.Shaving mirror is –
1. Convex
2. Concave
3. Plane
4. Parabolic

Ans:2

12.The spoon dropped by an astronaut in a satellite will –
1. Fall to the floor
2. Remain stationary
3. Continue to follow the motion of the satellite
4. Move tangentially away

Ans:3

13.The sensation of weightlessness in a spacecraft in an orbit is due to the –
1. Absence of gravity outside
2. Acceleration in the orbit which is equal to the acceleration due to gravity outside
3. Presence of gravity outside but not inside the spacecraft
4. Fact that spacecraft in the orbit has no energy

Ans:2

14.It is easier to carry two buckets of water in one hand each, than to carry only one in one hand because –
1. weight of buckets are balanced
2. centre of gravity falls within the body
3. centre of gravity and centre of equilibrium fall within the feet
4. resultant weight of buckets is zero

Ans:3

15.In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel?
1. Coal
2. Uranium
3. Radium
4. Diesel

Ans:2

16.The device used for locating submerged objects under sea is –
1. Sonar
2. Radar
3. Laser
4. Maser

Ans:1

17.The hair of shaving brush clings together when removed from water due to –
1. Surface tension
2. Viscosity
3. Elasticity
4. Friction

Ans:1

18.When pressure is increased, the melting point of ice –
1. Increases
2. Does not change
3. Decreases
4. Depends on the impurities in the ice

Ans:3

19.Sprayer functions are based on –
1. Bernoulli’s principle
2. Archimedes’ principle
3. Pascal’s law
4. Floatation principle

Ans:1

20.The material used in the fabrication of a transistor is –
1. Aluminum
2. Copper
3. Silicon
4. Silver

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *