Set-8 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-8 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.BOD stands for:
1. Biological oxidation demand
2. Biological oxygen decomposition
3. Biochemical oxygen demand
4. Biotic oxidation demand

Ans:3

2.Minamata disease is caused by pollution of water by:
1. Lead
2. Tin
3. Methyl Isocyanate
4. Mercury

Ans:4

3.Amino acids are required for the synthesis of:
1. Alkaloids
2. Lipids
3. Proteins
4. Carbohydrates

Ans:3

4.Transpiration increases in:
1. Hot, dry and windy condition
2. Hot, damp and windy condition
3. Cool, damp and windy condition
4. Cool, dry and still condition

Ans:1

5.What is the Kyoto Protocol?
1. It is an agreement among countries to take steps for reducing acid rain
2. It is an agreement among countries to take steps for planting trees to control pollution
3. It is an agreement among countries to start using nuclear energy
4. It is an agreement among countries to take steps for reducing green house gases emission.

Ans:4

6.The longest bone in the human body is –
1. Ulna
2. Humerus
3. Femur
4. Tibia

Ans:3

7.An instrument for measuring blood pressure is called –
1. Barometer
2. Spirometer
3. Sphygmomanometer
4. Haemocytometer

Ans:3

8.The vitamin most readily destroyed by heat is –
1. Riboflavin
2. Ascorbic acid
3. Tocopherol
4. Thiamine

Ans:2

9.Rickets is the deficiency disease of vitamin-D, in which the affected part is the –
1. Skin
2. Hair
3. Bone
4. Blood

Ans:3

10.The atoms, in which the number of protons is same but the number of neutrons is different, are known as-
1. Isobars
2. Isomers
3. Isotones
4. Isotopes

Ans:4

11. Radioactivity was discovered by:
1. Rutherford
2. Becquerel
3. Bohr
4. Madam Curie

Ans:2

12.The element found maximum in the soil layer is-
1. Oxygen
2. Nitrogen
3. Manganese
4. Silicon

Ans:1

13. Which is the most reactive metal?
1. Sodium
2. Calcium
3. Iron
4. Potassium

Ans:4

14.The most commonly used substance in fluorescent tubes are –
1. Sodium Oxide and Argon
2. Sodium Vapour and Neon
3. Mercury Vapour and Argon
4. Mercuric Oxide and Neon

Ans:3

15. The chemical name of limestone is?
1. Calcium Carbonate
2. Magnesium Chloride
3. Sodium Chloride
4. Sodium Sulphide

Ans:1

16.Monazite is an ore of-
1. Zirconium
2. Thorium
3. Titanium
4. Iron

Ans:2

17.Galvanized iron is coated with-
1. Aluminium
2. Galena
3. Silver
4. Zinc

Ans:4

18. Bronze is an alloy of-
1. Copper and Tin
2. Copper and Silver
3. Copper and Zinc
4. Copper and Lead

Ans:1

19.Dry ice is-
1. Solid water
2. Mountain ice
3. Solid carbon dioxide
4. Solid carbon mono oxide

Ans:2

20. The useful element in photography is-
1. Silver Nitrate
2. Silver Bromide
3. Sulphuric Acid
4. Citiric Acid

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *