Set-9 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-9 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Polymer of Natural Rubber is-
1. Ethylene
2. Isoprene
3. Acetylene
4. Hexane

Ans:2

2. The predominant organic acid in grapes is-
1. Formic acid
2. Benzoic acid
3. Lactic acid
4. Tartaric acid

Ans:4

3. Which one of the following has the highest fuel value?
1. Hydrogen
2. Charcoal
3. Natural gas
4. Gasoline

Ans:1

4. The main component of Liquid Petroleum Gas (LPG) are :
1. Methane, Ethane and Hexane
2. Methane, Pentane and Hexane
3. Propane and Butane
4. Methane, Carbon Monoxide and Hydrogen

Ans:3

5. The Nucleus of Helium has-
1. Only one neutron
2. Two protons
3. Two protons and two neutrons
4. One proton and two neutrons

Ans:3

6. Radioactivity is measured by-
1. Hydrometer
2. Geiger Counter
3. Seismometer
4. Ammeter

Ans:2

7. Process of solid camphor into camphor vapour is called-
1. Vaporisation
2. Freezing
3. Melting
4. Sublimation

Ans:4

8. Which one of the following is liquid at ordinary temperature? 1. Lead
2. Nickel
3. Mercury
4. Tin

Ans:3

9. Percentage of Silver in German Silver is:
1. 1%
2. 5%
3. 0%
4. None of these

Ans:3

10. In the case of rusting, the weight of iron-
1. Increases
2. Decreases
3. Remains the same
4. Uncertain

Ans:1

11. Aluminium surface is often ‘Anodized’. This means the deposition of a layer of-
1. Chromium Oxide
2. Aluminium Oxide
3. Nickel Oxide
4. Zinc Oxide

Ans:2

12. The pH-value for water is-
1. Nearly zero
2. Nearly 7
3. 5 or less than 5
4. 8.7 or more

Ans:2

13. The gas used in the manufacture of Vanaspati Ghee from Vanaspati Oil is-
1. Hydrogen
2. Oxygen
3. Nitrogen
4. Carbon dioxide

Ans:1

14. Which one of the following is also called Stranger Gas?
1. Argon
2. Neon
3. Xenon
4. Nitrous Oxide

Ans:3

15. Baking soda is-
1. Sodium Chloride
2. Sodium Bicarbonate
3. Baking Soda
4. Sodium Hydroxide

Ans:2

16. Which one of the following was used as a chemical weapon in the First World War?
1. Carbon monoxide
2. Hydrogen cyanide
3. Mustard gas
4. Water gas

Ans:3

17. Which one of the following chemicals helps in fruit ripening?
1. Ethephon
2. Atrazine
3. Isoproturan
4. Malathion

Ans:1

18. Which of the following is not a Natural polymer?
1. Wool
2. Silk
3. Leather
4. Nylon

Ans:4

19. CNG is-
1. Compressed Natural Gas
2. Cyanogen Natural Gas
3. Condensed Nitrogen Gas
4. Controlled Natural Gas

Ans:1

20.According to kinetic theory of gases, at the temperature absolute zero, the gas molecules-
1. start movement
2. become mass less
3. start emitting light
4. stop movement

Ans:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *