Set-1 Indian Civics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-1 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The Constitution of India is:
1. Partly rigid and partly flexible.
2. Rigid
3. Flexible.
4. Very rigid.

Ans:1
Exp:A rigid Constitution is one that requires a special procedure for its amendment.A flexible constitution is one that can be amended in the same manner as the ordinary laws are made.

2. Who was the Chairman of the Draft Committee of the Constituent Assembly—
1. Dr. B. R. Ambedkar
2. K. M. Munshi
3. Jagjivan Ram
4. None of the above

Ans:1,
Exp: Drafting committee was set up on 29 August 1947 under the chairmanship of Dr. B R Ambedkar.The constituent assembly took 2 years , 11 months and 17 daysto frame the constitution.

3. In the final form of the Constitution adopted by the Constituent Assembly, how many Articles and Schedules were there—
1. 397 Articles and 9 Schedules
2. 395 Articles and 4 Schedules
3. 396 Articles and 7 Schedules
4. 395 Articles and 8 Schedule

Ans:4,
Exp:
There were 22 parts, 395 articles and 8 schedules.

4. How many number of sessions were held in the Constituent Assembly—
1. Twenty sessions
2. Twelve sessions
3. Twenty-five sessions
4. Twenty-eight sessions

Ans:2,
Exp: The first meeting of the Constituent Assembly of India took place on 9th December 1946. Dr. Sachchidananda Sinha was the first temporary president of the Constituent Assembly.

5. Who was the first Speaker of free India’s first Legislature (Constituent Assembly)
1. G. V. Mavlankar
2. K. M. Munshi
3. Frank Anthony
4. Smt. Sarojini Naidu

Ans:1,
Exp:Ganesh Vasudev Mavalankar popularly known as Dadasaheb was an independence activist, the President of the Central Legislative Assembly, then Speaker of the Constituent Assembly of India, and later the first Speaker of the Lok Sabha

6. On which date Constitution of India was adopted and enacted by the Constituent Assembly?
1. August 15, 1947.
2. January 26, 1950.
3. November 26, 1949.
4. January 30, 19

Ans:3,
Exp: It was adopted by the Constituent Assemblyon 26 November 1949, and came into effect on 26 January 1950.

7. Who was the last Governor-General of India?
1. Pt Jawahar lal nehru
2. Rajagopalachari
3. Dr. Rajendra Prasad
4. Sarojini Naidu

Ans:2,
Exp:Chakravarti Rajagopalachari called Rajaji was an Indian politician, independence activist. Rajagopalachari was the last Governor-General of India.He also served as leader of the Indian National Congress, Premier of the Madras Presidency, Governor of West Bengal, Minister for Home Affairs of the Indian Union and Chief Minister of Madras state.

8. Under which Government of India Act, Federation and Provincial Autonomy were introduced in India—
1. Govt. of India Act 1935
2. Govt. of India Act 1930
3. Govt. of India Act 1940
4. Govt. of India Act 1936

Ans:1,
Exp: Govt. of India Act 1935 abolished dyarchy in the provinces and introduced ‘provincial autonomy’ in its place. The provinces were allowed to act as autonomous units of administration in their defined sphere.The Act introduced responsible governments in provinces, that is, the governor was required to act with the advice of ministers responsible to the provincial legislature.

9. Which Act provided India to become an Independent state—
1. Indian Independence Act 1949
2. Indian Independence Act 1946
3. Indian Independence Act 1947
4. None of the above

Ans:3,
Exp: Indian Independence Act 1947 ended the British rule in India and declared India as an independent and sovereign state from August 15,1947.It provided for the partition of India and creation of two independent dominions of India and Pakistan with the right to secede from the British Commonwealth.It abolished the office of viceroy and provided, for each dominion, a governor-general.

10. Under the British Rule when ‘Dyarchy Governing System’ was introduced for the first time—
1. Govt. of India Act 1919
2. Govt. of India Act 1929
3. Govt. of India Act 1925
4. Govt. of India Act 1935

Ans:1,
Exp:
Govt. of India Act 1919 further divided the provincial subjects into two parts—transferred and reserved. The transferred subjects were to be administered by the governor with the aid of ministers responsible to the legislative Council. The reserved subjects, on the other hand, were to be administered by the governor and his executive council without being responsible to thelegislative Council. This dual scheme of governance was known as ‘dyarchy’.

11. Who boycotted the Indian Constituent Assembly—
1. Unionist Muslim
2. Muslim League
3. Unionist Scheduled Caste
4. Krishak Poja

Ans:2,
Exp:
Muslim League formation held at Lucknow in September 1906.Muslim League boycotted the Constituent Assembly.

12. Who among the following gave the idea of a Constituent Assembly for India in the year 1934?
1. M.N. Roy
2. B.R. Ambedkar
3. Jawaharlal Nehru
4. H.C. Mukherjee

Ans:1,
Exp:
M. N. Roy was prominent Indian philosopher of a twentieth century. He was famous as the Father of Indian communismand viewed as the first revolutionary leader of India. The idea of Constituent Assembly of India was first put forward by M.N.Roy in 1934.

13. Which article of the Indian Constitution mentioned the posts of Speaker and Deputy Speaker of the House of People
1. Article 95
2. Article 93
3. Article 91
4. Article 96

Ans:2,
Exp:
Article 93: The Speaker and Deputy Speaker of the House of the People.

14. Which Constitutional article defines the provisions in case of failure of constitutional machinery in States—
1. Article 356
2. Article 358
3. Article 359
4. Article 369

Ans:1,
Exp: Article 356 in the Constitution of India is a part of Emergency Provisions to deal with any adverse law and order situation or failure of Constitutional Machinery within a State i.e President rule

15. Which constitutional article defines the provision in respect of financial emergency—
1. Article 359
2. Article 357
3. Article 356
4. Article 360

Ans:4,
Exp:
Article 360 states that if the President is satisfied that a situation has arisen whereby the financial stability or the credit of India or any part thereof is threatened, President may declare a state of financial emergency.No emergency under Article 360 has been issued so far.

16. Which Constitutional Article lays down the provision for a National Commission for SC and ST—
1. Article 337
2. Article 334
3. Article 338
4. Article 339

Ans:3,
Exp:
Article 338 of Constitution of India has provision of Special Officer for Scheduled Castes, Scheduled Tribes

17. The Constitution describes the Indian Union as
1. India, i.e., Bharat
2. India, i.e., Bharatvarsha
3. India, i.e., Hindustan
4. None of the above

Ans:1,
Exp: ARTICLE 1 –
Name and territory of the Union -India, that is Bharat, shall be a Union of States.

18. Which of the following articles deals with the amendment procedure of the Constitution?
1. Article 368
2. Article 358
3. Article 367
4. all of these

Ans:1,
Exp: Article 368 in the Constitution which dealt with the procedure of amendment.

19. Which of the following amendments was the most comprehensive amendment of the Constitution?
1. the 52nd Amendment
2. the 42nd Amendment
3. the 44th Amendment
4. the 68th Amendment

Ans:2,
Exp: The Forty-second Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the emergency by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

20. Which of the following constitutional amendments has been described as a ‘mini revision of the Constitution’.
1. the 42nd Amendment
2. the 44th Amendment
3. the 52nd Amendment
4. the 39th Amendment

Ans:1,
Exp:

The Forty-second Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977). It attempted to reduce the power of the Supreme Court and High Courts to pronounce upon the constitutional validity of laws. It laid down the Fundamental Duties of Indian citizens to the nation.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *