Set-4 Indian Civics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-4 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Which of the following non-member of Parliament has the right to address it?
1. Attorney General of India
2. Solicitor General of India
3. Chief Justice of India
4. Chief Election Commissioner

Ans:1,
Exp:
The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor.The Attorney General (AG) is appointed by the president.He has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament , but without a right to vote.

2. In the Parliament, Lower House is called as—
1. Legislative Assembly
2. Legislative Council
3. Rajya Sabha(Council of states)
4. Lok Sabha (House of People)

Ans:4,
Exp: The Lok Sabha (House of the People) is the Lower house of India’s bicameral Parliament, with the Upper house being the Rajya Sabha

3. When did the first Lok Sabha function—
1. 1952-1956
2. 1953-1957
3. 1952-1957
4. None of the above

Ans:3,
Exp: The First Lok Sabha was constituted on 17 April 1952 after India’s first general election. The 1st Lok Sabha lasted its full tenure of five years and was dissolved on 4 April 1957.

4. Normally, what kind of session does the Parliament hold—
1. Budget session
2. Monsoon session
3. Winter session
4. All the above

Ans:4,
Exp: There are usually three sessions in a year-
1. the Budget Session (February to May)
2. the Monsoon Session (July to September)
3. the Winter Session (November to December)

5. What is law-making authority of the government called ?
1.Legislative
2. Executive
3. Judiciary
4. None of the above

Ans:1,
Exp: Legislature of the Union, which is called Parliament, consists of the President and two Houses, known as Council of States (Rajya Sabha) and House of the People (Lok Sabha) is law making authority of government.
6. Under which Schedule of the Constitution every member of Parliament takes oath or affirmation—
1. First
2. Third
3. Fifth
4. Sixth

Ans:2,
Exp: Third Schedule-This schedule lists consist of the various forms of oath for holders of various constitutional offices.

7. How many members represented Union territories in Lok Sabha—
1. 20
2. 21
3. 22
4. 23

Ans:1,
Exp: The maximum strength of the House envisaged by the Constitution of India is 552, which is made up by election of up to 530 members to represent the states and up to 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the President of India.

8. After how many years, one-third of the members of the Rajya Sabha retire every
1. 6 years
2. 3 years
3. 5 years
4. 2 years

Ans:4,
Exp: Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. one-third Members of Rajya Sabha retire after every second year.A member who is elected for a full term serves for a period of six years.

9. When does the President assent the Bill—
1. Lok Sabha passes the Bill
2. Rajya Sabha passes the Bill
3. Lok Sabha and Rajya Sabha both passed the Bill
4. None of the above

Ans:3,
Exp: When a bill is passed by both the houses of parliament and approved by the president it become an act.

10. Who shall not give vote in the first instance in either of the Houses of Parliament—
1. Speaker
2. Chairman
3. A & B
4. None of the above

Ans:3,
Exp: The Speaker is elected by the Lok Sabha from amongst its members and he does not vote in the first instance But he can exercise a casting vote in the case of a tie and he presides over a joint sitting of the two Houses of ParliamentThe Chairman also cannot vote in the first instance. He too can cast a vote in the caseof an equality of votes..

11. What is the Quorum laid down to constitute a meeting of either of the Houses of Parliament—
1. one-tenth of the total number of members of that House
2. one-fourth of the total number of members of that House
3. one-fifth of the total number of members of that House
4. one-half of the total number of members of that House

Ans:1,
Exp: Quorum is the minimum number of members required to be present in the House before it can transact any business and it is 10% of the total member of house.

12. Lok Sabha has the supremacy in which matter—
1. Railway Budget
2. Defence Budget
3. Foreign affairs
4. Money Bill

Ans:4,
Exp: Any question arises on whether a bill is a money bill or not, the decision of the Speaker of the LokSabha is final and Rajya Sabha can only give recommendation on money bills which Lok Sabha may accept or not.So,Lok sabha has supremacy on money bills.

13. A person who is not a member of Parliament can be appointed as a Minister by the President for a maximum period of
1. 9 months
2. 6 months
3. 12 months
4. 3 months

Ans:2,
Exp: As per our Constituiton, any one an become a minister at any level of Government, be it State or Central, but should get elected to either house of Assembly or Parliament, within a span of 6 months.

14. At least how many members are require for introduction of No-Confidence motion in the Lok Sabha.
1. 50 members
2. 75 members
3. 100 members
4. 200 members

Ans:1,
Exp: The Lok Sabha can remove the ministry from office by passing a no-confidence motion. The motion needs the support of 50 members to be admitted.

15. The administrators of Union Territories are designated as
1. Lieutenant Governor
2. Chief Commissioners
3. Administrators
4. all these

Ans:4,
Exp: The Union Territories are administered by the President through an administrator, who is appointed by him with a suitable designation. This designation is called either Lieutenant Governor or Chief Commissioner or Adminstation.

16. The members of Lok Sabha are-
1. directly elected by the people
2. are indirectly elected through state legislatures
3. partly nominated and partly elected indirectly
4. partly elected directly and partly elected indirectly

Ans:1,
Exp: The representatives of states in the Lok Sabha are directly elected by the people from the territorial constituencies in the states. But two anglo-indians members are nominated by President in Lok Sabha.

17. The members of Lok Sabha are-
1. directly elected by the people
2. are indirectly elected through state legislatures
3. partly nominated and partly elected indirectly
4. partly elected directly and partly elected indirectly

Ans:4,
Exp: The life of the Lok Sabha may be extended by one year at a time up to the period not exceeding beyond sixth months after proclaimation ceases to operate.

18. Who can dissolve the Lok Sabha before the expiry of its normal term of five years?
1. the Prime Minister
2. the President
3. the President on the recommendation of the Prime Minister
4. the President on the recommendation of the Speaker

Ans:3,
Exp: The President on the recommendation of the Prime Minister can dissolve the loksabha before its expiry.

19. Lok Sabha passes vote on account to
1. meet the expenditure during the period between the introduction of Budget and its passage.
2. to meet expenditure on secret services
3. to enable the government to meet unexpected expenditure
4. none of the above

Ans:1,
Exp: Vote on account is a special provision given to the Parliament to withdraw money from Consolidated Fund of
India,when when the budget is not released or the elections are underway, caretaker government is in place.

20. Which one of the following states sends the maximum number of representative to the Rajya Sabha?
1. Andhra Pradesh
2. West Bengal
3. Madhya Pradesh
4. Uttar Pradesh

Ans:4,
Exp: Uttar Pradesh-31 has highest number of rajya sabha seats and Maharashtra has 19 seats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *