Set-5 Indian Civics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-5 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The Rajya S abha can be dissolved before the expiry of its term by
1. the President
2. the Vice-President, who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha
3. the President on the recommendations of the Union Council of Ministers
4. It cannot be dissolved

Ans:4,
Exp: Rajya Sabha being a permanent House is not subject to dissolution.

2. The Parliament or a state legislature can declare a seat vacant if a member absents himself without permission from the sessions for
1. 30 days
2. 60 days
3. 90 days
4. 120 days

Ans:2,
Exp: According to Article 101 (4) of the Constitution provides that if for a period of sixty days a member of either House of Parliament is absent from parliament without permission then the house may declare seat vacant.

3. Question Hour in the Parliament refers to
1. the lunch hour after the sitting
2. the last hour of the sitting
3. the first hour of the sitting
4. the second hour of the sitting

Ans:3,
Exp: QUESTION HOUR-
The first hour of every parliamentary sitting is slotted for this. During this time, the members ask
questions and the ministers usually give answers.

4. Which of the following states sends the largest number of members to Lok Sabha after Uttar Pradesh?
1. Bihar
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. None of the above

Ans:3,
Exp: lok sabha seats of states are
•Uttar Pradesh-80
•Maharashtra- 48
•Andhra Pradesh-42

5. When a bill is considered by the two houses of Parliament at a joint sitting, the decision is taken by
1. simple majority
2. two-thirds majority
3. majority of each house separately
4. absolute majority of total membership

Ans:1,
Exp: As per Article 108 of Constitution, a Joint session of Parliament can be summoned and the bill considered can be passes by simple maojority.

6. The responsibility for the recruitment of All India Services rests with
1. the Union Public Service Commission
2. the President
3. the Parliament
4. the Union Home Ministry

Ans:1,
Exp: UPSC conducts examinations for appointments to the all-India services, Central services and public services of the centrally administered territories and can assist states in conducting state services examination.

7. At present the UPSC office is located at
1. chandigarh
2. Chennai
3. Mumbai
4. Delhi

Ans:4,
Exp: The UPSC headqauter is located at Delhi.

8. The UPSC submits an annual report on its work to
1. the President
2. the Parliament
3. the Union Home Minister
4. the Chief Justice of India

Ans:1,
Exp: The UPSC presents, annually, to the president a report on its performance. The President places this report before both the Houses of Parliament.

9. The Comptroller and Auditor General can be removed from his office before expiry of his term by
1. the Prime Minister
2. the President at his discretion
3. the President on the advice of the Council of the Ministers
4. the President on the recommendation of the Parliament

Ans:4,
Exp: He can be removed by the president on the basis of a resolution passed to that effect
by both the Houses of Parliament with special majority.

10. Who excercises the actual executive po wer under the Parliamentary form of Government?
1. Parliament
2. Prime Minister
3. President
4. Bureaucracy

Ans:2,
Exp: In the scheme of parliamentary system of government provided by the constitution, the President is
the nominal executive authority and Prime Minister is the real executive.

11. The Council of Ministers does NOT include –
1. Cabinet Ministers
2. Prime minister
3. State Ministers
4. Ministers without Portfolio

Ans:3,
Exp: There shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to aid and advise the President who shall, in the exercise of his functions, act in accordance with such advice.

12. The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the –
1. Lok Sabha
2. President
3. Rajya Sabha
4. Prime Minister

Ans:1,
Exp: Article 75 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the Lok Sabha. This means that all the ministers own joint responsibility to the Lok Sabha for all their acts of ommission and commission.

13. ‘Shakti – Sthal’ is related to whom?
1. Smt. Indira Ghandhi
2. Rajiv Gandhi
3. Mahatma Gandhi
4. Pt Jawahar Lal Nehru

Ans:1,
Exp: Shakti Sthal is the memorial site of the first lady Prime Minister of India, Mrs. Indira Gandhi. It is named for her powerful and positive attitude for the betterment of the nation. The site name means “Place of Power and Strength.”

14. The portfolios among the members of the Council of Ministers are allocated by
1. the Prime Minister
2. the President in his discretion
3. the President on the recommendations of the Prime Minister
4. the Speaker in consultation with the Prime Minister

Ans:3,
Exp: The Prime Minister is appointed by the President, while the other ministers are appointed by the
President on the advice of the Prime Minister. This means that the President can appoint only those
persons as ministers who are recommended by the Prime minister.

15. Who presides over the meetings of the Council of Ministers?
1. the Prime Minister
2. the President
3. Cabinet Secretary
4. Different ministers by rotation

Ans:1,
Exp: Council of minister includes all the three categories of ministers, that is, cabinetministers, ministers of state, and deputy ministers headed by prime minister.

16. The Prime Minister is
1. elected by the Lok Sabha
2. elected by the two houses of Parliament at a joint sitting
3. appointed by the President
4. appointed by the President in consultation with the Speaker

Ans:1,
Exp: Prime Minister presides over the meeting of council of ministers and influences its decisions. Prime Minister stands at the head of the council of ministers, the other ministers cannot function when the Prime Minister resigns or dies.He is elected in loksabha.

17. In the event of the resignation or death of the Prime Minister
1. The Ministry is dissolved
2. Fresh general elections must take place
3. The loksabha decides what to do
4. None of these

Ans:1,
Exp: Ministry dissolve after death of prime minister.

18. The Governor of a State is appointed by
1. The State legislature
2. The Prime Minister
3. The President
4. The Parliament

Ans:3,
Exp: He is appointed by the president by warrant under his hand and seal.It
is an independent constitutional office and is not under the control of or subordinate to the Centralgovernment.

19. Which constitutional article provides personal immunity for President and Governors for official act—
1. Article 362
2. Article 363
3. Article 368
4. Article 361

Ans:4,
Exp: According to article 361 the Governors of states are not answerable to any court of law for the actions done by him in the exercise of his powers and duties.No criminal proceedings can be initiated against the Governors in any court of law during their term of office.

20. What is the minimum age for appointment as a Governor?
1. 25 years
2. 30 years
3. 35 years
4. 40 years

Ans:3,
Exp: According to article 157,the minimum age for appointment of governer is 35.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *