Set-6 Indian Civics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-6 Indian Civics Previous Year Questions

1. Who of the following is the executive head of a state?
1. the Chief Minister
2. the Governor
3. the President
4. none of the above

Ans:2,
Exp:
The governor is the chief executive head of the state.The governor also acts as an agent of the central government therefore, the office of governor has a dual role.

2. The Contingency Fund of the state is operated by
1. the Governor
2. the State Finance Minister
3. the Chief Minister
4. all the above jointly

Ans:,1
Exp: Governor can make advances out of the Contingency Fund of the state to meet any unforeseen expenditure.

3. The salary and allowances of the Governor are charged to
1. the Consolidated Fund of India
2. the Consolidated Fund of the State
3. the Contingency Fund of India
4. none of the above

Ans:2,
Exp: Governor is entitled to such emoluments, allowances and privileges as may be determined by Parliament by the consolidated fund of state. When the same person is appointed as the governor of two or more states, the emoluments and allowances payable to him are shared by the states in such proportion as determined by the president.

4. Who appoints the Chief Minister?
1. The Governor of the State
2. The Prime Minister
3. The Legislative Assembly
4. The Supreme Court

Ans:1,
Exp: Article 164 only says that the Chief Minister shall be appointed by the governor.In accordance with the convections of the parliamentary system of government, the governor has to appoint the leader of the majority party in the state legislative assembly as the Chief Minister.

5. Chief Minister of a State is responsible to
1. Governor
2. Legislative Assembly
3. Prime Minister
4. Rajya Sabha

Ans:2,
Exp: Article 164 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the legislative assembly of the state and it includes chief minister of state.

6. Who of the following is regarded as the head of the state council of ministers?
1. the Chief Minister
2. the Governor
3. the Speaker
4. none of the above

Ans:1,
Exp: There shall be a Council of Ministers with the Chief Minister as the head to aid and advise the Governor in the exercise of his functions, except in so far as he is required to exercise his functions in his discretion.

7. Indian constitutions has-
1. 9 Schedules
2. 12 Schedules
3. 10 Schedules
4. 11 Schedules

Ans:2,
Exp: There are 12 schedules in our constitution. Originally there were only 8 schedules but 4 schedules were added by Amendment Acts. 9th Schedule was added by Ist amendment in 1951, related to Land Tenure, Land Tax and Railways. 10th schedule added by 52nd amendment in 1985, contains provisions of disqualification on the grounds of defection. 11th Schedule was added by 73rd amendment in 1992 and it contains provisions of Panchayat Raj and 12th Schedule
added by 74th amendment in 1992, contains provisions of Municipal Corporation.

8. The preamble of the constitution was amended by –
1. 17th Amendment
2. 24th Amendment
3. 42nd Amendment
4. 44th Amendment

Ans:3,
Exp: In 1976, the Preamble of the constitution was modified by the 42th Amendment. The characterization of India as ‘Svoereign Democratic Republic’. The words ‘unity of the nation’ was changed to ‘Unity and Integrity of the Nation.’

9. Who said that “India is quasi-federal State”?
1. Harold Laski
2. Ivor Jennings
3. Lord Bryee
4. K.C. Wheare

Ans:4,
Exp: The framer of the Constitution adopted the federal system due to two main reasons: the large size of the country and its socio-cultural diversity. There is no unanimous view
among the Constitution experts regarding the nature of the Constitution. Granville Austin describes Indian constitution as Cooperative Federalism while K. C. Wheare describes it as
Quasi-Federal.

10. India’s National Animal is-
1. Deer
2. Elephant
3. Tiger
4. Lion

Ans:3,
Exp: Tiger (Panthera Tigris Linnaeus) is national animal of India. To restore the decreasing population and to Protect tigers, the Tiger conservation project was started in April 1973.

11. The total number of spokes in the National Flag of India is-
1. 20
2. 24
3. 26
4. 30

Ans:2,
Exp: Wheel on a white strip National Flag having 24 spokes is adopted from Ashok Chakra which is a depiction of Dharmachakra represented with 24 spokes. It symbolizes with the wheel of Law.

12. ‘ULFA’ extremist are related to which state:
1. Assam
2. Uttar Pradesh
3. Punjab
4. Jammu and K ashmir

Ans:1,
Exp: The United Liberation Front of Assam (ULFA) is a separatist outfit operating in Assam. It was founded on 7 April, 1979. It seeks to establish a Sovereign Assam via an armed struggle. The organization was banned by the Government in 1990.

13. The description of fundamental rights for the India citizen is in-
1. Article 12 to 35 of Constitution
2. Article 13 to 36 of Constitution
3. Article 15 to 39 of Constitution
4. Article 16 to 40 of Constitution

Ans:1,
Exp: Part III (Art. 12-35) of the constitution enumerated 6 Fundamental Right which are provided to citizens.

14. Which Article under the Fundamental Rights is directly related to the exploitation of Children?
1. Article-19
2. Article-17
3. Article-23
4. Article-24

Ans:4,
Exp: Article-24 of the Constitution is related to the Right against exploitation of the Children. This Article prohibits the employment of Children under the age of 14 years in any factory, mines or engagement in any other hazardous employment.

15. Directive Principles of State Policy are-
1. Justiciable
2. Non-Justiciable
3. Fundamental Rights
4. None fo these

Ans:2,
Exp: Directive Principles are non-justiciable which means they are not enforceable in any Court of law in India.

16. Panchayati Raj System in India is laid down under-
1. Fundamental Rights
2. Fundamental Duties
3. Directive principles of state policy
4. Election Commission Act.

Ans:3,
Exp: Panchayati Raj System in India is laid down under the Directive Principles of State Policy (Part IV) under Article 40. According to this article, ‘State shall take steps to organize village Panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable these to function as units of self-government”.

17. By which constitutional amendment, ten Fundamental duties were added constitution for India cititzens?
1. 24th
2. 38th
3. 44th
4. 42nd

Ans:4,
Exp: Part iv-A and Article 51 A (fundamental Duties) were added to the Constitution of India by 42nd Amendment, 1976 on the recommendation of Swaran Singh Committee. At present, the total number of fundamental Duties is 11. Originally they were 10 in number.

18. Which one of the following is largest (area-wise) Lok Sabha Constituency?
1. Kangra
2. Ladakh
3. Kachchh
4. Bhilwara

Ans:2,
Exp: The five largest constituencies for Lok Sabha election on the basis of area are : (1) Ladakh (173266 Sq. km.) (2) Barmer (55074 Sq. km.) (3) Kachchh (41414 Sq. km.) (4) Arunachal East (39704 Sq. km.) (5) Arunachal West (39613 Sq. km.) The smallest constituency on the basis of the area is Chandni Chowk (10.59 sq. km.) Delhi.

19. What is the tenure of a member of Council of State ?
1. 3 years
2. 5 years
3. 6 years
4. 2 years

Ans:3,
Exp: A member of council of state is elected for a full term for a period of six years.

20. ‘Zero Hour’ is the contribution of which country to the Parliamentary System?
1. India
2. America
3. Britain
4. Switzerland

Ans:1,
Exp: ‘Zero Hour’ is an Indian innovation in the field of parliamentary procedure and has been in existence since 1962. It is not mentioned in the Rules of Procedure. It is a formal device to the members of the Parliament to raise matters of National and international importance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *