Set-10 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Economics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-10 Indian Economics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Subsidies are payment by government to
1. Consuming units
2. Producing units
3. Both (A) & (B)
4. Retired persons

Ans:3

2.Special Economic Zone (SEZ) concept was first introduced in
1. China
2. Japan
3. India
4. Pakistan

Ans:1

3.“Interest is a reward for parting with liquidity” is according to
1. Keynes
2. Marshall
3. Haberler
4. Ohlin

Ans:1

4.According to the Classical System, saving is a function of
1. income
2. the interest rate
3. the real wage
4. the price level

Ans:1

5.Who propounded the market law?
1. Adam Smith
2. JB Say
3. TR Malthus
4. David Recardo

Ans:2

6.How many key infrastructure sectors are known as Core sector in Indian Economy,used for Index of Industrial Production (IIP) data ?
1. 5
2. 6
3. 7
4. 8

Ans:4

7.Who gave the ‘General Equilibrium Theory’?
1. J. M. Keynes
2. Leon Walras
3. David Ricardo
4. Adam Smith

Ans:2

8.What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?
1. 2100
2. 2200
3. 2300
4. 2400

Ans:4

9.The rate of tax increase as the amount of the tax base increases is called?
1. Proportional tax
2. Progressive tax
3. Regressive tax
4. Digressive tax

Ans:2

10.Lowering of value of currency relative to a foreign reference currency is called _________.
1. Devaluation
2. Revaluation
3. Down valuation
4. Negative valuation

Ans:1

11.The best solution for overcoming the evil effects of small and uneconomic holdings is ___________.
1. Urbanization of rural population
2. Using capital intensive technology
3. Co-operative farming
4. Rapid industrialization

Ans:3

12.Economic liberalization in India started with ___________.
1. Substantial changes in industrial licensing policy
2. Convertibility of Indian rupee
3. Doing away with procedural formalities for foreign direct investment
4. Significant reduction in tax rates

Ans:1

13.Real estate comes under which sector?
1. Primary
2. Tertiary
3. Secondary
4. Both Secondary and Tertiary

Ans:2

14. What is the full form of PMGSY?
1. Pradhan Mantri Greh Sadak Yojana
2. Pradhan Mantri Gaon Sadak Yojana
3. Pradhan Mantri Guarantee Sadak Yojana
4. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

Ans:4

15. Which Five Year Plan had a motive of ‘Faster, More inclusive and Sustainable growth’?
1. Tenth
2. Twelth
3. Seventh
4. Eleventh

Ans:2

16. How many Navratnas CPSEs (Central Public Sector Enterprises) are there in India?
1. 16
2. 19
3. 18
4. 21

Ans:1

17. Demand curve will shift forward, when ______.
1. Price of complementary good falls
2. Price of substitute goods decreases
3. Income of the consumer falls
4. Price of complement good increases

Ans:1

18. What is the full form of NSDL?
1. National Society Development Limited
2. National Securities Depository Limited
3. National Social Development Limited
4. National Safety Development Limited

Ans:2

19. If exports equal imports then, which of the following relations will be true?
1. GDP = GNP
2. GDP > GNP
3. GDP < GNP
4. None of these

Ans:3

20. What is the minimum base rate fixed by RBI?
1. 8.30 %
2. 8.25 %
3. 8.70 %
4. 10 %

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *