Set-2 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Economics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-2 Indian Economics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.’Residex’ is associated with :
1. Share prices
2. Price inflation
3. Mutual fund prices
4. Land prices

Ans:4

2.Money market is a market for ____________.
1. Short term fund
2. Long term fund
3. Negotiable instruments
4. Sale of shares

Ans:1

3. Which among the following sponsors Regional Rural Banks (RRB’S)?
1. Reserve Bank of India
2. Foreign Banks
3. National Commercial Banks
4. Co-Operative Banks

Ans:3

4. The market structure called monopoly exists where there is exactly ______ seller in any market.
1. One
2. Two
3. Five
4. Ten

Ans:1

5. Full employment is the level at which there is _____.
1. no frictional unemployment
2. no cyclical unemployment
3. no structural unemployment
4. no unemployment

Ans:2

6. Which one of the following countries is not a member of the “BRICS” group?
1. Brazil
2. Russia
3. China
4. Indonesia

Ans:4

7. Which one of the following is not a scheme or project ?
1. AMRUT
2. Swachh Bharat
3. AYUSH
4. Jan Dhan Yojana

Ans:3

8. The major objective of monetary policy is to?
1. Increase government’s tax revenue
2. Revamp the Public Distribution System
3. Promote economic growth with price stability
4. Weed out corruption in the economy

Ans:3

9.Trickle down theory ignores the impact of economic growth on –
1. Investment
2. Savings
3. Income distribution
4. Consumption

Ans:3

10.If cash reserve ratio decreases, credit creation will _______.
1. Increase
2. Decrease
3. Does not change
4. First decreases than increases

Ans:1

11. In which market form, a market or an industry is dominated by a single seller?
1. Oligopoly
2. Monopoly
3. Duopoly
4. Competitive

Ans:2

12.Which one of the following is also regarded as Disguised unemployment?
1. Underemployment
2. Frictional unemployment
3. Seasonal unemployment
4. Cyclical unemployment

Ans:1

13.Courier service comes under which sector?
1. Primary
2. Secondary
3. Tertiary
4. Both Secondary and Tertiary

Ans:3

14.Which among the following is not a direct tax?
1. Income tax
2. Wealth tax
3. Corporate tax
4. None of these

Ans:4

15. Which of the following is called GDP Deflator?
1. Ratio of nominal to real GDP
2. Ratio of nominal to real GNP
3. Ratio of nominal to real CPI
4. Ratio of real to nominal GNP

Ans:1

16. Which organisation monitors the banks in actually maintaining cash balance?
1. State Bank of India
2. Reserve Bank of India
3. Grameen Bank of India
4. None of these

Ans:3

17.Which of the following is represented by ‘Lorenz Curve’?
1. Employment
2. Inflation
3. Deflation
4. Income Distribution

Ans:4

18.The central nodal agency for implementing the price support operations for commercial crops is:
1. NAFED
2. NABARD
3. TRIFED
4. FCI

Ans:1

19.The __________ exchange rate is the relative price of foreign goods in terms of domestic goods.
1. Artificial
2. Nominal
3. Fixed
4. Real

Ans:4

20. ___________ is an alternative way of representing the production function.
1. The Short Run
2. The Long Run
3. Isoquant
4. Average product

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *