Set-5 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Economics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-5 Indian Economics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who among the following gave the ‘Gandhian Plan’ in 1944?
1. D. D. Dhar
2. S. N. Aggarwal
3. M. N. Roy
4. J. P. Narayan

Ans:2

2.Which one of the following is true about mixed economy?
1. Existence of both developed and underdeveloped sectors
2. Equal importance to agriculture and industry
3. Existence of both public and private sectors in national economy
4. Equal partnership of central and states in economic planning and development

Ans:3

3.Which among the following is the most appropriate measure of an economic growth of a country?
1. Net Domestic Product
2. Gross Domestic Product
3. Per Capita Income
4. Net National Product

Ans:3

4.Green revolution was introduced in which Five Year Plan of India?
1. Seventh
2. Fifth
3. Second
4. Third

Ans:4

5.Who among the following is the ex-officio chairman of the NITI Aayog in India?
1. President
2. Prime Minister
3. Vice President
4. Finance Minister

Ans:2

6.How many Miniratna companies are there in Category – I?
1. 55
2. 56
3. 59
4. 47

Ans:3

7.Who is the father of ‘Utilitarian School of Thought’?
1. Hegel
2. Bentham
3. James Mill
4. Locke

Ans:2

8.Devaluation is majorly done to _____.
1. Encourage export
2. Encourage import
3. Discourage import
4. To encourage both export and import

Ans:1

9.Foreign investment is known by which name in India?
1. SME (Small and medium-sized enterprises)
2. MDI (Management Development Institute)
3. FDI (Foreign Direct Investment)
4. CII (Confederation of Indian Industry)

Ans:3

10.What is the full form of NNP?
1. Normal Net Production
2. Net National Product
3. Normal National Produce
4. Net Normal Produce

Ans:2

11.’Inclusive Growth’ was the objective of which Five Year Plan?
1. Tenth
2. Eleventh
3. Twelfth
4. Ninth

Ans:2

12.The Steel plants of Bhilai, Durgapur and Rourkela were established under which Five Year Plan?
1. Second
2. Fourth
3. Fifth
4. Sixth

Ans:1

13.Which of the following is the prime reason for inflation?
1. Decrease in money supply
2. Increase in money supply
3. Decrease in supply of goods
4. Increase in government cash

Ans:2

14.What is Disposable Personal Income?
1. Personal Income + Subsidies
2. Personal Income – Subsidies
3. Personal Income – Direct Taxes
4. Personal Income – Indirect Taxes

Ans:3

15.What is the full form of CRR?
1. Cash Return Ratio
2. Cash Reserve Ratio
3. Cash Revenue Ratio
4. Cash Return Reserve

Ans:2

16.Which among the following is used to measure slope of indifference curve?
1. Marginal Rate of Transformation
2. Marginal Rate of Substitution
3. Marginal Rate of Technical Substitution
4. None of these

Ans:2

17._____ unemployment happens when people are not able to find jobs during some months of the year.
1. Seasonal
2. Disguised
3. Educated
4. Technical

Ans:1

18.Which among the following comes under secondary sector of Indian Economy?
1. Cloth Industry
2. Transport of goods
3. Cotton production
4. Banking

Ans:1

19.In which economic system the goods produced are distributed among people not on the basis of what people need but on the basis of Purchasing Power?
1. Socialist
2. Mixed
3. Capitalist
4. Marxist

Ans:3

20.Which among the following is an example of progressive tax?
1. Excise duty
2. Octroi
3. Income tax
4. House tax

Ans:3

One Comment on “Set-5 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *