Set-1 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-1 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which of the following wind is blowing from the Mediterranean sea to the North Western parts of India?
1. Western disturbances
2. Norwesters
3. Loo
4. Mango showers

Ans:1

2.Which layer of the earth’s atmosphere contains the ozone layer?
1. Troposphere
2. Mesosphere
3. Ionosphere
4. Stratosphere

Ans:4

3. Where is the Great Barrier Reef located?
1. Pacific Ocean
2. Indian Ocean
3. Atlantic Ocean
4. Arctic Ocean

Ans:1

4.Among the following States, _________has the lowest birth rate in India.
1. Kerala
2. Uttar Pradesh
3. Bihar
4. West Bengal

Ans:1

5._________ is a byproduct of sewage treatment and can be decomposed to produce biogas
1. Sewage
2. Sludge
3. Sewer
4. Scum

Ans:2

6.Which one of the following cities of Iraq is located on Tigris river?
1. Baghdad
2. Basra
3. Kirkuk
4. None of these

Ans:1

7.The erosional land forms formed by wave erosion is –
1. Spit
2. Beach
3. Cave
4. Barrier island

Ans:3

8.Growing agricultural crops between rows of planted trees is known as –
1. Social forestry
2. Jhum Cultivation
3. Taungya system
4. Community Forestry

Ans:3

9. A drainage pattern where a river is joined by its tributaries approximately at right angles is ___________.
1. Dendritic
2. Trellis
3. Rectangular
4. Radial

Ans:2

10.The core of the earth is also known as ______.
1. Lithosphere
2. Mesosphere
3. Barysphere
4. Centrosphere

Ans:3

11. The largest producer of Lac in India is
1. Chhattisgarh
2. Jharkhand
3. West Bengal
4. Gujarat

Ans:2

12.A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is
1. Teak
2. Shisam
3. Sandalwood
4. Sal

Ans:3

13.Which river does not form a delta?
1. Ganga
2. Brahmaputra
3. Godavari
4. Tapi

Ans:4

14.Bandhavgarh National Park is located in which State?
1. Maharashtra
2. Madhya Pradesh
3. Gujarat
4. Jharkhand

Ans:2

15.Which is called the “Lake District of India”?
1. Nainital
2. Shimla
3. Gangtok
4. Matheran

Ans:1

16.Which sanctuary in India is famous for Rhinoceros and in which state is it located?
1. Gir, Gujarat
2. Kaziranga, Assam
3. Ranthambore, Rajasthan
4. Corbett, Uttarakhand

Ans:2

17.Three crops that contribute maximum to global food grain production are _________.
1. Wheat, rice, barley
2. Rice, maize, sorghum
3. Wheat, maize, sorghum
4. Wheat, rice, maize

Ans:4

18.Which of the following is least likely to be an effect of global warming?
1. Increased frequency of hurricanes
2. Loss of fertile delta region as for agriculture
3. Decreased rate of photosynthesis in vegetation
4. Shrinking of the polar ice regions

Ans:3

19.As compared to earth the gravitational pull of moon is:
1. 6 times
2. 1/6 times
3. 2 times
4. ½ times

Ans:2

20.The point of origin of earth quake is known as:
1. Seismic centre
2. Epicentre
3. Core centre
4. Seismic Focus

Ans:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *