Set-10 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-10  Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which one of the following is not a non conventional source of energy?
1. Solar Energy
2. Natural Gas
3. Wind Energy
4. Tidal Power

Ans:2

2.The Himalayas is the example of _________.
1. Fold mountains
2. Block mountains
3. Ancient mountains
4. Residual mountains

Ans:1

3. The largest irrigation canal in India is __________.
1. Yamuna canal
2. Indira Gandhi canal
3. Sirhind canal
4. Upper Bari Doab canal

Ans:2

4.Even after sunset, the air near the Earth’s surface continue to receive heat due to:
1. Insolation
2. Terrestrial Radiation
3. Conduction
4. Convection

Ans:2

5.The tides in the sea are primarily due to
1. the atmospheric effect of the Earth
2. the gravitational effect of Venus on the Earth
3. the gravitational effect of the mars on the Earth
4. the gravitational effect of the Moon on the Earth

Ans:4

6.What process takes place during the youthful stage of a river?
1. Valley widening
2. River rejuvenating
3. Valley deepening
4. Meandering

Ans:3

7.The region which is a water divide between the Ganga and Indus river systems is____________.
1. Haridwar
2. Namcha barwa
3. Alakananda
4. Ambala

Ans:4

8.The outer most layer of Sun is known as __________.
1. Chromosphere
2. Photosphere
3. Radioactive zone
4. Corona

Ans:4

9.One of the common forms of representing remote sensing data as information is in the form of
1. Thematic Maps
2. Political maps
3. Distribution maps
4. Land use maps

Ans:1

10.Bhakra Nangal Project is constructed across which river?
1. Ganga
2. Sutlej
3. Cauvery
4. Brahmaputra

Ans:2

11. The Daily Weather Map of India is prepared and printed at ___________
1. Kolkata
2. Mumbai
3. New Delhi
4. Pune

Ans:4

12.The first protocol to ban the emissions of choloroflurocarbons in the atmosphere was made in
1. Montreal
2. Osaka
3. Geneva
4. Florida

Ans:1

13. Magnetic Meridian is a
1. Line parallel to the equator of the Earth
2. Latitude
3. Line joining the geographic north and geographic south of Earth
4. Plane passing through the magnetic north and magnetic south of Earth

Ans:4

14.In a rainforest, the vegetation that grows under the shade of a canopy is known as
1. Crown
2. Canopy
3. Under storey
4. Forest floor

Ans:3

15.”Great Barrier Reef”, the world’s largest Coral reef is located in
1. Caribbean Islands
2. Australia
3. Philippines
4. Indonesia

Ans:2

16.The polar regions are sparsely populated because of –
1. lack of minerals
2. unsuitable climatic conditions
3. infertile land
4. mountainous topography

Ans:2

17. Algal bloom results from –
1. Global warming
2. Salination
3. Eutrophication
4. Biomagnification

Ans:3

18.Which State of India is leading in solar energy generation?
1. Gujarat
2. Andhra Pradesh
3. Haryana
4. Uttar Pradesh

Ans:2

19. Which river basin is shared by more than 10 States of India?
1. Indus
2. Brahmaputra
3. Ganga
4. Damodar

Ans:3

20.The Ruhr basin is the famous industrial region of
1. China
2. Japan
3. Germany
4. United Kingdom

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *