Set-11 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-11  Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.In an area with annual rainfall of more than 200 cm and sloping hills which crop will be ideal?
1. Jute
2. Cotton
3. Maize
4. Tea

Ans:4

2.Monoculture is a distinct characteristic of
1. Commercial grain farming
2. Shifting cultivation
3. Subsistence farming
4. Organic farming

Ans:1

3.Which of the following seas has the highest salinity?
1. Caspian sea
2. Mediterranean sea
3. Red sea
4. Dead sea

Ans:4

4.90° E Ridge lies in
1. Atlantic ocean
2. Indian ocean
3. Pacific ocean
4. Mediterranean ocean

Ans:2

5.The clouds of the highest altitude are
1. Altocumulus
2. Altostratus
3. Cumulus
4. Cirrostratus

Ans:4

6.The Black Mountains are located in
1. Canada
2. Norway
3. Switzerland
4. U.S.A.

Ans:4

7.Which type of soil is found in the coniferous forests?
1. Chestnut
2. Podzol
3. Chernozem
4. Regur

Ans:2

8.Ebony and Mahogany trees are associated with
1. Coniferous forests
2. Deciduous forests
3. Tropical Monsoon forests
4. Tropical Evergreen forest

Ans:4

9.Which one of the following mountains is not built during the Tertiary period?
1. Rocky Mountain
2. Atlas Mountain
3. Andes Mountain
4. Aravalli Mountain

Ans:4

10.Which one of the following volcanoes is called the Light House of the Mediterranean?
1. Etna
2. Vesuvius
3. Kilimanjaro
4. Stromboli

Ans:4

11.Africa’s highest mountain peak Mt. Kilimanjaro lies in
1. Kenya
2. Malawi
3. Tanzania
4. Zambia

Ans:3

12.The coldest place on the earth is
1. Halifax
2. Chicago
3. Siachin
4. Verkhoyansk

Ans:4

13.The wide treeless grassy plains in South America are called
1. Selvas
2. Pampas
3. Prairies
4. Steppes

Ans:2

14.Nathula Pass is in
1. Arunachal Pradesh
2. Nagaland
3. Sikkim
4. Manipur

Ans:3

15.‘Radcliffe line’ demarcates the boundary between
1. India and China
2. India and Pakistan
3. India and Afghanistan
4. India and Bhutan

Ans:2

16.Which of the following rivers flows from south to north?
1. Son
2. Krishna
3. Mahanadi
4. Ganga

Ans:1

17.Which one of the following rivers in India has been declared as the National River?
1. Ganga
2. Yamuna
3. Krishna
4. Son

Ans:1

18.Which of the following rivers is not the tributary of Yamuna?
1. Chambal
2. Betwa
3. Ken
4. Gandak

Ans:4

19.Which one of the following soils is suitable for cotton production?
1. Regur
2. Red
3. Bhangar
4. Khadar

Ans:1

20.Kaziranga Wildlife Sanctuary is in the state of
1. Assam
2. Tamil Nadu
3. Uttar Pradesh
4. Kerala

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *