Set-13 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-13 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Mars is the _______ planet from the Sun.
1. 2nd
2. 4th
3. 6th
4. 8th

Ans:2

2. Which city is located on the banks of the river Alaknanda?
1. Badrinath
2. Ayodhya
3. Allahabad
4. Lucknow

Ans:1

3. With which of its neighbouring country India has Kalapani territorial dispute?
1. Nepal
2. Bangladesh
3. Pakistan
4. Sri Lanka

Ans:1

4. Amazon river flows through which of the following country?
1. USA
2. France
3. Brazil
4. Canada

Ans:3

5. What is the other name of Sahyadri Range?
1. Lesser Himalayas
2. Shivaliks
3. Western Ghats
4. Eastern Ghats

Ans:3

6. Which of the following rocks is not likely to contain fossils?
1. Conglomerate
2. Granite
3. Shale
4. Sandstone

Ans:2

7. Which layer of atmosphere is vital for telecommunications?
1. Troposphere
2. Thermosphere
3. Stratosphere
4. Ionosphere

Ans:4

8. Which of the following countries is the largest producer of diamond?
1. Australia
2. Venezuela
3. Russia
4. Botswana

Ans:3

9.Which of the following has maximum diurnal temperature difference?
1. Desert
2. Mountains
3. Plateau
4. Ocean

Ans:1

10. Which of the following state receives rainfall due to western disturbances?
1. Punjab
2. West Bengal
3. Kerala
4. Gujarat

Ans:1

11. Why does Western Ghats and Eastern Ghats both receive sufficient rainfall but Deccan Plateau receives scanty rainfall?
1. It is a rain shadow area
2. It is located parallel to wind direction
3. It is away from the coast
4. Rain bearing clouds are absent

Ans:1

12.Space between Earth and Moon is known as
1. Cislunar
2. Fulalunar
3. Nebula
4. None of these

Ans:1

13.Our solar system is located in which Galaxy?
1. Peroxima Centauri
2. Alpha Centauri
3. Milky Way
4. Andromeda

Ans:3

14. The deepest lake of the world is
1. Baikal
2. Crater
3. Nyasa
4. Tanganyika

Ans:1

15.Which one of the following is an example of a block mountain?
1. Aravalli
2. Andes
3. Vosges Mountain
4. Caucasus

Ans:3

16. The biggest island of the Indian Ocean is
1. Maldives
2. Madagascar
3. Lakshadweep
4. Sumatra

Ans:2

17.Which one of the following ocean currents is different from others?
1. Gulf stream
2. Kuroshio
3. North Atlantic Drift
4. Labrador

Ans:4

18.Bhabar is an example of
1. Peneplain
2. Piedmont plain
3. Till plain
4. Deltaic plain

Ans:2

19. Where is the Blind valley found?
1. River valley region
2. Arid region
3. Karst region
4. Glacier region

Ans:3

20. During volcanic eruption deposition of lava in anticlines and synclines of folded mountains
accounts for formation of
1. Phacolith
2. Lopolith
3. Batholith
4. Lacolith

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *