Set-14 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-14 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The coast that belongs to Tamilnadu is known as
1. Konkan coast
2. Malabar coast
3. Coromandel coast
4. Canara coast

Ans:3

2. Which of the following latitudes passes through India?
1. Arctic circle
2. Tropic of Capricorn
3. Tropic of Cancer
4. Equator

Ans:3

3. Nathula Pass is in
1. Arunachal Pradesh
2. Nagaland
3. Sikkim
4. Manipur

Ans:3

4.Which one of the following soils is suitable for cotton production?
1. Regur
2. Red
3. Bhangar
4. Khadar

Ans:1

5.Kaziranga Wildlife Sanctuary is in the state of
1. Assam
2. Tamilnadu
3. Uttar Pradesh
4. Kerala

Ans:1

6. The only National Park where Kashmiri stag is found is
1. Kanha
2. Dachigam
3. Manas
4. Nanda devi

Ans:2

7.The sea bed sloping gradually and bordering the continent is known as:
1. Coast
2. Continental Shelf
3. Continental Platform
4. Continental Slope

Ans:2

8.The term ‘epicentre’ is associated with
1. Earthquakes
2. Volcanoes
3. Cyclones
4. Landslides

Ans:1

9.The busiest ocean trade route of the world is in
1. Atlantic ocean
2. Arctic ocean
3. Indian ocean
4. Pacific ocean

Ans:1

10.Atlas Mountain is in which continent?
1. Africa
2. Europe
3. Asia
4. Australia

Ans:1

11. Which foreign country is closest to Andaman Islands?
1. Sri Lanka
2. Myanmar
3. Indonesia
4. Pakistan

Ans:2

12.Kakrapara Multipurpose project is constructed on which of the following rivers?
1. Tapti
2. Narmada
3. Godavari
4. Krishna

Ans:1

13. The largest brackish water lake of India is in the state of
1. Jammu and Kashmir
2. Maharashtra
3. Odisha
4. West Bengal

Ans:3

14.Red soil is normally found in India in which regions?
1. Eastern Region only
2. Southern Region only
3. Eastern & Southern part of the Deccan Plateau
4. None of these

Ans:3

15.Which of the following greenhouse gases has the greatest heat trapping ability?
1. Chloro fluoro carbon
2. Methane
3. Carbon dioxide
4. Nitrous oxide

Ans:1

16.The disconnected lines drawn on a map for showing slope
1. Bench marks
2. Contours
3. Form lines
4. Hachure

Ans:4

17.On which date is India likely to experience the shortest day?
1. December 22
2. March 21
3. June 22
4. September 23

Ans:1

18.A living part of the organisms environment is known as –
1. Abiotic Factor
2. Habitat
3. Biotic Factor
4. Nonliving factor

Ans:3

19.What percentage of India’s population is dependent on agriculture?
1. 85%
2. 50%
3. 55%
4. 40%

Ans:2

20.Red data book contains data of which of the following?
1. All plant species
2. All animal species
3. All endangered species
4. All extinct species

Ans:3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *