Set-2 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-2 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which state does not share a common border with Haryana?
1. Uttar Pradesh
2. Madhya Pradesh
3. Himachal Pradesh
4. Rajasthan

Ans:2

2.Who coined the term “Ecology”?
1. Ernst Haeckel
2. G. Evelyn Hutchinson
3. Hugo de Vries
4. Robert Brown

Ans:1

3.Which of the following Indian chilly is considered one of the hottest in the world?
1. Bhut Jolokia
2. Bhut Mahabora
3. Lal Chitin
4. Lal Shamak

Ans:1

4.Nepali is primarily spoken in which State?
1. Karnataka
2. Rajasthan
3. Sikkim
4. Andhra Pradesh

Ans:3

5.Dogri is primarily spoken in which State?
1. Assam
2. West Bengal
3. Meghalaya
4. Jammu & Kashmir

Ans:4

6. Earth revolves around Sun. Who was the 1st one to present this theory?
1. Albert Einstein
2. Galileo Galilei
3. Copernicus
4. Newton

Ans:3

7.The path of a projectile is called its ______.
1. Altitude
2. Range
3. Trajectory
4. Flight

Ans:3

8. Which park also shares its boundaries with Bangladesh?
1. Sundarbans National Park
2. Kaziranga National Park
3. Kanchendzonga National Park
4. Panna National Park

Ans:1

9. In terms of size, Neptune ranks no. ___ in our Solar System.
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

Ans:4

10. Abu Dhabi is the Capital City of _____.
1. United Arab Emirates
2. Netherlands
3. South Korea
4. Italy

Ans:1

11. Dudhwa Tiger Reserve is in which state?
1. Karnataka
2. Uttar Pradesh
3. Chhattisgarh
4. West Benga

Ans:2

12. “Ganga Sagar Mela” fair is held in which state?
1. Uttarakhand
2. Uttar Pradesh
3. West Bengal
4. Maharashtra

Ans:3

13. Which of the following is a renewable source of energy?
1. Coal
2. Petroleum
3. Wind energy
4. Natural Gas

Ans:3

14. Dandeli Wildlife Sanctuary is in which state?
1. Orissa
2. Maharashtra
3. Gujarat
4. Karnataka

Ans:4

15. Sandstone is which type of rock?
1. Calcareous Rock
2. Igneous Rock
3. Metamorphic Rock
4. Sedimentary Rock

Ans:4

16. Earth’s deepest point in water is Mariana trench. It is located in which of the following oceans?
1. Atlantic Ocean
2. Arctic Ocean
3. Indian Ocean
4. Pacific Ocean

Ans:4

17. Masai is a tribe of which of the following country?
1. Kenya
2. Germany
3. Australia
4. India

Ans:1

18. The uppermost layer over the earth’s surface is called the ______.
1. Mantle
2. Core
3. Crust
4. Exosphere

Ans:3

19. Bhutan does not share its border with which Indian state?
1. West Bengal
2. Sikkim
3. Meghalaya
4. Arunachal Pradesh

Ans:3

20. In India, the Air (Prevention and Control of Pollution) Act came into force in 1981, but was amended in ________ to include noise as an air pollutant.
1. 1987
2. 1997
3. 2007
4. 2017

Ans:1

2 Comments on “Set-2 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *