Set-6 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-6 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.49th Parallel is the boundary line between which two countries?
1. USA and Canada
2. North and South Vietnam
3. Germany and France
4. Brazil and Chile

Ans:1

2.How does La-Nina affect the Pacific Ocean?
1. Decreases salinity of ocean
2. Cools downs the temperature of water
3. Maintains stable temperature of water
4. Increases salinity of ocean

Ans:2

3.Which of the following country is not a member of SAARC?
1. Nepal
2. Maldives
3. China
4. Afghanistan

Ans:3

4.Himalayan mountain range falls under which type of mountains?
1. Block Mountain
2. Residual Mountain
3. Accumulated Mountain
4. Fold Mountain

Ans:4

5.’Norwesters’ are thunder storms which are prominent in _____.
1. India and Bhutan
2. Bhutan and Nepal
3. India and Bangladesh
4. Bangladesh and Myanmar

Ans:3

6.The boundary between Earth’s crust and mantle is _____.
1. Moho discontinuity
2. Lehman discontinuity
3. Conrad discontinuity
4. Gutenberg discontinuity

Ans:1

7.Doldrums pressure belts lies in between which of the following latitudes?
1. 5 degree N to 5 degree S
2. 35 degree to 60 degree N and S
3. 25 degree to 35 degree N and S
4. 35 degree to 45degree N and S

Ans:1

8.What is full form of BOD?
1. Biological Oxygen Deficit
2. Biological Oxygen Difference
3. Biological Oxygen Demand
4. Biological Oxygen Distribution

Ans:3

9.Which of the following planet is also known as ‘Earth’s twin’?
1. Mercury
2. Venus
3. Jupiter
4. Saturn

Ans:2

10.Which type of forest is most widespread in India?
1. Tropical Evergreen Forests
2. Tropical Deciduous Forests
3. Montane Forests
4. Mangrove Forests

Ans:2

11.The part of the Himalayas lying between Satluj and Kali rivers is known as ____________.
1. Punjab Himalaya
2. Nepal Himalayas
3. Kumaon Himalayas
4. Assam Himalayas

Ans:3

12.Which railway station is used for immigration and customs of passengers who travel on the Thar Express between Pakistan and India?
1. Jalal Marri
2. Zero Point
3. Lal Pir
4. Gujar Garhi

Ans:2

13.Which one of the following is a temperate desert?
1. Arabian desert
2. Atacama desert
3. Kalahari desert
4. Patagonian desert

Ans:4

14.The deepest lake of the world is
1. Baikal
2. Crater
3. Nyasa
4. Tanganyika

Ans:1

15.Which one of the following is an example of a block mountain?
1. Aravalli
2. Andes
3. Vosges Mountain
4. Caucasus

Ans:3

16.The biggest island of the Indian Ocean is
1. Maldives
2. Madagascar
3. Lakshadweep
4. Sumatra

Ans:2

17.Which one of the following ocean currents is different from others?
1. Gulf stream
2. Kuroshivo
3. North Atlantic Drift
4. Labrador

Ans:4

18.Where is the Blind valley found?
1. River valley region
2. Arid region
3. Karst region
4. Glacier region

Ans:3

19.During volcanic eruption deposition of lava in anticlines and synclines of folded mountains
accounts for formation of
1. Phacolith
2. Lopolith
3. Batholith
4. Lacolith

Ans:1

20.Which one of the following is a warm ocean current?
1. East Australian current
2. West Australian current
3. Benguela current
4. Peru current

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *