Set-9 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-9  Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?
1. Mount Koya
2. Mount Diavolo
3. Saddle Peak
4. Mount Thuiller

Ans:3

2. Which of the following neighbouring country of India is not a landlocked country?
1. Nepal
2. Myanmar
3. Bhutan
4. Afghanistan

Ans:2

3. The northern plain of India has been formed by the interplay of the three major river systems, namely– the Indus, the Ganga and the ___________.
1. Brahmaputra
2. Krishna
3. Kaveri
4. Mahanadi

Ans:1

4. Which country is not a member of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)?
1. Thailand
2. Myanmar
3. India
4. Pakistan

Ans:4

5. The group of stars arranged in a definite pattern is called
1. Milky way
2. Constellation
3. Andromeda
4. Solar system

Ans:2

6. Which planet takes the longest time to go around the sun?
1. Earth
2. Jupiter
3. Uranus
4. Neptune

Ans:4

7.The Earth is at maximum distance from the sun on
1. January 3rd
2. December 22nd
3. September 22nd
4. July 4th

Ans:4

8. In which of the following eras the earth was nearly covered with snow and ice?
1. Cretaceous Era
2. Pliocene Era
3. Pleistocene Era
4. Tertiary Era

Ans:3

9.Ox-bow lake is a feature formed by
1. River erosion in youthful stage
2. Transportation action of the river
3. River erosion in mature stage
4. Deposition in old stage of a river

Ans:3

10.Which one of the following local winds is different from the other three?
1. Khamsin
2. Foehn
3. Sirocco
4. Mistral

Ans:4

11.Which one of the following is not a tropical desert?
1. Atacama
2. Arabia
3. Gobi
4. Kalahari

Ans:3

12.Among oceanic trenches the deepest trench is
1. Kurile trench
2. Japan trench
3. Mariana trench
4. Tonga trench

Ans:3

13.Jet stream is
1. Fast blowing westerlies in upper part of Troposphere.
2. Ocean current
3. Monsoon winds
4. None of these

Ans:1

14.Tropical cyclones in Australia are called
1. Willy willy
2. Hurricanes
3. Easterly waves
4. Typhoon

Ans:1

15. India shares longest international boundary with which country?
1. Bangladesh
2. China
3. Nepal
4. Bhutan

Ans:1

16.Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .
1. Kosi
2. Gandak
3. Brahmaputra
4. Ganga

Ans:3

17. The largest herbarium of India is located at –
1. Kolkata
2. Lucknow
3. Mumbai
4. Coimbatore

Ans:1

18.At Barren Island, the only active volcano in India is situated in –
1. Andaman Islands
2. Nicobar Islands
3. Lakshadweep
4. Minicoy

Ans:1

19. Which of these is a dwarf planet?
1. Neptune
2. Titan
3. Eris
4. Hydra

Ans:3

20.The Ghatampur thermal power plant recently approved by Cabinet is to be setup in –
1. Rajasthan
2. Uttar Pradesh
3. Karnataka
4. Madhya Pradesh

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *