Set-11 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-11 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The Mughals imported fruits from
1. Samarkand
2. Arabia
3. Kabul
4. Portugal

Ans:1

2.The Mongols attacked India, for the first time, during the period of-
1. Balban
2. Iltutmish
3. Qutub-ud-din Aibak
4. Alauddin

Ans:2

3. During the Mughal rule, the police duties in the districts were entrusted to the officials known as-
1. Faujdar
2. Mansabdar
3. Kotwal
4. Amin

Ans:1

4. With reference to India Freedom struggle which one among the following events occurred earliest?
1. Gandhi-Irwin Pact
2. Lucknow Pact
3. Cripps Mission Proposals
4. August Offer

Ans:2

5.The basic defect of the Lucknow Pact was—
1. It was an agreement purely based on the bond of common hatred of the foreign rule
2. It was based on the wrong notion that Hindus and Muslims formed separate communities
3. It was a marriage of convenience without a pontiff
4. It was a pact between powerless potentates

Ans:2

6.The Rig veda Samhita devotes one fourth of its hymns to:
1. Indra
2. Maruts
3. Rudra
4. Agni

Ans:1

7.Which of the following Vedangas contains the Manava-sutra and Sankhayana-sutra?
1. Shiksha
2. Kalpa
3. Nirukta
4. Chhanda

Ans:2

8.Hemu was captured and brought before Akbar by ________.
1. Bairam Khan
2. Salim
3. Shah Qulihan Mehran
4. Farid

Ans:3

9.Akbar’s nurse-in-chief was
1. Mumtaj
2. Hamida Begum
3. Jahanara
4. Maham Anga

Ans:4

10.Jizya was abolished by the Mughal ruler-
1. Babur
2. Humayun
3. Akbar
4. Aurangzeb

Ans:3

11.Name one leader of the Home Rule Movement?
1. Annie Besant
2. Surendra Nath Bannerjee
3. Aurobindo Ghosh
4. Bipin Chandra Pal

Ans:1

12.Shyamji Krishna Varma established Indian Home Rule Society in—
1. London
2. Paris
3. Berlin
4. San Francisco

Ans:1

13.Other than Annie Besant, who among the following also launched Home Rule Movement in India?
1. Aurobindo Ghosh
2. Bal Gangadhar Tilak
3. Gopal Krishna Gokhle
4. Moti Lal Nehru

Ans:2

14.Two Home Rule League were started in 1915-16 under the leadership of —
1. Tilak and Annie Besant
2. Tilak and Aurobindo Ghosh
3. Tilak and Lala Lajpat Rai
4. Tilak and Bipin Chandra Pal

Ans:1

15.Which of the following was the most significant feature of the Indus Valley Civilization?
1. Economic System
2. Religious life
3. Town Planning
4. Social life

Ans:3

16.The earliest evidence regarding a ploughed field has been found from?
1. Lothal
2. Kalibangan
3. Harappa
4. Maski

Ans:2

17.The kingdom of Vijayanagar was founded by
1. Vijayraj
2. Krishnadeva Raya
3. Devaraya
4. Harihara and Bukka

Ans:4

18.Swaraj Party was organised by
1. Motilal Nehru
2. Subhash Chandra Bose
3. Annie Besant
4. Gokhale

Ans:1

19.The Viceroy who wanted to train Indians in the art of self government was
1. Mountbatten
2. Ripon
3. Northbrook
4. Curzon

Ans:2

20.When did the first Huna invasion take place?
1. 358 AD
2. 458 AD
3. 558 AD
4. 658 AD

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *