Set-12 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-12 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Chandragupta (322–298 BC) was the ruler of which dynasty?
1. Maurya
2. Mewar
3. Mughal
4. Peshwas

Ans:1

2.Ajatashatru was the son of
1. Brahmadatta
2. Bindusara
3. Bimbisara
4. Chetaka

Ans:3

3.Who pioneered the guerrilla warfare methods?
1. Babur
2. Akbar
3. Shivaji
4. Bajirao Peshwa

Ans:3

4.Which Mughal emperor imprisoned his father and executed his brother?
1. Babur
2. Humayun
3. Aurangzeb
4. Shah Alam II

Ans:3

5.Humayun’s Tomb was built by_____.
1. Humayun
2. Hamida Banu Begum
3. Babur
4. Akbar

Ans:2

6.Which is the first Hindi newspaper of India?
1. Udaan
2. Azad Vichaar
3. Udant Martand
4. Vichaar Vyakti

Ans:3

7.Who started Ganesha Festival?
1. Mahatma Gandhi
2. Lokmanya Tilak
3. Pandit Nehru
4. Indira Gandhi

Ans:2

8.When did ‘Jallianwala Bagh’ tragedy took place?
1. 13th April 1867
2. 15th June 1947
3. 13th April 1919
4. 17th May 1911

Ans:3

9.In whose coins was the wheel found?
1. Menander
2. Demetrius
3. Kanishka
4. Nahapana

Ans:1

10.One of them was not conquered by Kanishka from China. Identify.
1. Khotan
2. Yarkand
3. Kashgar
4. Kapisa

Ans:4

11.Who among the following is referred to as the ‘Sadhu from the west ’?
1. Thomas of Cannan
2. St Thomas
3. St Bartholomew
4. None of the above

Ans:2

12.The largest urban centre in ancient India had been
1. Pataliputra
2. Kausambi
3. Taxila
4. Kannauj

Ans:1

13.Aurangzeb, the Mughal Emperor died in?
1. 1507
2. 1607
3. 1707
4. 1807

Ans:3

14.Battle of Haldighati in 1576 was fought between Akbar and _______.
1. Sher Shah
2. Maharana Pratap
3. Hemu Vikramaditya
4. Nader Shah

Ans:2

15.The Red Fort (Delhi) was built by ______.
1. Babur
2. British
3. Shah Jahan
4. Aurangzeb

Ans:3

16.The Uprising of 1857 was described as the first Indian war of Independence by?
1. V. D. Savakar
2. B. G. Tilak
3. R. C. Mazumdar
4. S.N. Sen

Ans:1

17.Who succeeded Mir Jafar?
1. Haider Ali
2. Tipu Sultan
3. Chanda Sahib
4. Mir Qasim

Ans:4

18.Which of the following battles was fought by the allied forces of Shuja-ud-Daulah, Mir Kasim and Shah Alam against Robert Clive?
1. Battle of Buxar
2. Battle of Wandiwash
3. Battle of Chelianwala
4. Battle of Tarain

Ans:1

19.The Revolt of 1857 in Awadh and Lucknow was led by-
1. Wajid Ali Shah
2. Begum Hazrat Mahal
3. Asaf-ud-daula
4. Begum Zeenat Mahal

Ans:2

20.The Harappan town considered to be a town of the artists and craftsmen was
1. Mohenjo-Daro
2. Chanhudaro
3. Harappa
4. Lothal

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *