Set-15 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-15 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Zain-ul-Abdin, who prohibited cow slaughter, was a ruler of-
1. Bengal
2. Gujarat
3. Malwa
4. Kashmir

Ans:4

2. The great painter Khwaja Abdus Samad flourished at the Court of which one of the following?
1. Akbar
2. Babar
3. Shershah
4. Shahjahan

Ans:1

3. Itimad-ud-Daula’s tomb at Agra was built by
1. Akbar
2. Jahangir
3. Shahjahan
4. Nur Jahan

Ans:4

4. Who was called Zinda Pir in Mughal time?
1. Akbar
2. Jahangir
3. Aurangzeb
4. Shahjahan

Ans:3

5. The Home Rule League was formed during the
1. First World War
2. Partition of Bengal
3. Struggle following the Jallianwala Bagh Massacre
4. Implementation of Minto-Morley Reforms

Ans:1

6. The Morley-Minto reforms also known as Indian Council Act was passed in ______ during the tenure of Lord Minto.
1. 1910
2. 1909
3. 1919
4. 1918

Ans:2

7. ‘Dyarchy’ in the provincial Government was established by the-
1. Act of 1892
2. Act of 1909
3. Act of 1919
4. Act of 1935

Ans:3

8. When Jallianwala Bagh massacre took place?
1. 13 April 1918
2. 13 June 1919
3. 13 April 1919
4. 13 April 1920

Ans:3

9. Who is called the ‘Nightingale of India’?
1. Sarojini Naidu
2. Vijayalakhmi Pundit
3. Indira Gandhi
4. Mother Teresa

Ans:1

10.Which of the following is called The Bible of Tamil?
1. Tolkappiyam
2. Silappadikaram
3. Manimekalai
4. Thirukkural

Ans:4

11.Where is the famous Virupaksha temple located?
1. Bhadrachalam
2. Hampi
3. Chidambaram
4. Srikalahasti

Ans:2

12. The official language of the Satvahanas was
1. Prakrit
2. Sanskrit
3. Apabhramsa
4. Telugu

Ans:1

13.The jain monk who stayed for a few years in the Court of Akbar and was honoured with the title of jagadguru was
1. Hemachandra
2. Hari Vijay Suri
3. Jinasena
4. Umaswati

Ans:2

14.Which one of the following is not correctly matched?
1. Akbar’s Tomb – Sikandara
2. Jahangir’s Tomb – Lahore
3. Tomb of Shaikh Salim Chishti – Fatehpur Sikri
4. Tomb of Shaikh Nizamuddin Auliya – Ajmer

Ans:4

15. Assertion (A): During the Indian Freedom struggle, the Non Co-operation Movement was called off by the Congress Working Committee in its meeting at Bardoli.
Reason (R): Mob violence occurred at Chauri-Chaura in 1922.
1. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
2. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
3. A is true but R is false
4. A is false but R is true

Ans:1

16.The Swarajya party was formed following the failure of-
1. Non-Co-operation Movement
2. Civil Disobedience Movement
3. Quit India Movement
4. Champaran Satyagraha

Ans:1

17.Who did not oppose the Non-cooperation resolution?
1. C R Das
2. Madan Mohan Malviya
3. Mrs Besant
4. J.L Nehru

Ans:4

18.The earliest evidence of silver in India is found in the—
1. Harappan culture
2. Chalcolithic cultures of Western India
3. Vedic texts
4. Silver punch marked coins

Ans:1

19.The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was?
1. Elam
2. Oman
3. Behrain
4. Afganistan

Ans:3

20. Which was the only Indus city without a citadel?
1. Kalibangan
2. Harappa
3. Mohenjodaro
4. Chanhudraro

Ans:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *