Set-16 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-16 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.In which battle did Maharana Sanga defeat Ibrahim Lodi?
1. Battle of Khatoli
2. Battle of sarangpur
3. Battle of Siwana
4. Battle of Khanua

Ans:1

2.The ‘Ashta Diggajas’ were associated with which of the following rulers?
1. Shivaji
2. Krishnadeva Raya
3. Rajendra-I
4. Yashovarmam

Ans:2

3.Poorna Swaraj was declared as the goal of the Congress in the Congress session held at Lahore under the Presidentship of
1. Jawaharalal Nehru
2. CR Das
3. Maulana Abul Kalam Azad
4. Gokhale

Ans:1

4.Who attend the Congress of Oppressed Nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?
1. Dr Ansari
2. Mahatma Gandhi
3. Jawahar Lal Nehru
4. Moti Lal Nehru

Ans:3

5.What is the name of the preaching mudra or gesture, in which the Buddha is depicted delivering his first sermon?
1. Abhaya
2. Dharmachakra
3. Dhyana
4. Bhumisparsha

Ans:2

6.The word Jina from which the Jainism has originated stands for
1. Great
2. Detached
3. Non-violence
4. Conqueror of senses

Ans:4

7.Zabti system was introduced by-
1. Ghiyasuddin Tughluq
2. Sikandar Lodi
3. Sher shah
4. Akbar

Ans:4

8.Gandhiji movement of boycotting the foreign goods aimed at-
1. Full independence
2. Creating anti-British sentiment
3. Promotion of cottage industry
4. Promotion of welfare state

Ans:3

9.Assertion (A) : Rabindra Nath Tagore relinguished the Knigthood.
Reason (R) :The Jallianwala Bagh massacre caused deep anguish in the heart of Rabindra Nath Tagore and that prompted him to relinguish the Knighthood.
1. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
2. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
3. A is true but R is false
4. A is false but R is true

Ans:1

10.With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following is the correct chronological order of the given events?
1. Partition of Bengal-Surat Split of Congress-Lucknow Pact
2. Partition of Bengal-Lucknow Pact-Surat Split of Congress
3. Surat Split of Congress-Partition of Bengal-Lucknow Pact
4. Surat Split of Congress-Lucknow Pact -Partition of Bengal

Ans:1

11. Prem vatika, poems on the life of Krishna, was composed by:
1. Bihari
2. Surdas
3. Raskhan
4. Kabir

Ans:3

12.Purna Swaraj was declared as the goal of the Congress in the Congress session held at Lahore under the Presidentship of-
1. Jawaharalal Nehru
2. CR Das
3. Maulana Abul Kalam Azad
4. G K Gokhale

Ans:1

13.Who gave the slogan first ‘Inquilab Zindabad’?
1. Maulana Hasrat Mohani
2. Subhash Chandra Bose
3. Md Iqbal
4. Chandra Shekhar Azad

Ans:1

14. Dyarchy was first introduced in India under—
1. Government of India Act, 1935
2. Morley – Minto Reforms
3. Mont – Ford Reforms
4. Simon Commission Plan

Ans:3

15.The script of the Indus Valley Civilization was
1. Dravidian
2. Persian
3. Sanskrit
4. Undecipherable

Ans:4

16.Which of the following was common to both the Harappan society and the Rigvedic society?
1. Female deities
2. Urban centres
3. Iron implements
4. None of these

Ans:1

17. River Chenab was known is ancient times as
1. Parushni
2. Satudri
3. Himadri
4. Asikni

Ans:4

18.Narendra Mandal was inaugurated by Duke of Connaught in the year
1. 1920
2. 1921
3. 1931
4. 1910

Ans:1

19.Montagu who toured in India in 1917 was a-
1. Member of Privy Council
2. Member of Viceroy’s Council
3. Secretary of State for India
4. Viceroy of India

Ans:3

20.A Royal Commission on the Public Service was appointed in the year
1. 1912
2. 1915
3. 1910
4. 1918

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *