Set-4 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-4 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. ______________ was a philosopher and theologian from India during early 8th century who consolidated the doctrine of Advaita Vedanta.
1. Adi Shankara
2. Dyaneshwar
3. Eknath
4. Madhavacharya

Ans:1

2.During Akbar’s reign who was the Finance Minister of the Mughal empire?
1. Raja Todar Mal
2. Man Singh I
3. Birbal
4. Tansen

Ans:1

3.To which clan Gautam Buddha belonged?
1. Shibi
2. Shakya
3. Saurasena
4. Shabara To which clan Gautam Buddha belonged?

Ans:2

4.Chachnama records the history of which conquest?
1. Kushanas
2. Hunas
3. Arabs
4. Greeks

Ans:3

5. A collective term used by the Jains for their sacred books is –
1. Prabandhas
2. Angas
3. Nibandhas
4. Charits

Ans:2

6. The ‘Cabinet Mission’ of 1946 was led by
1. Lord Linlithgow
2. Lord Mountbatten
3. Sir Pethick Lawrence
4. Sir Mountford

Ans:3

7.What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?
1. Nonviolence
2. Upliftment of untouchables or dalits
3. The birth of a new society based on ethical values
4. Satyagraha

Ans:3

8.The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was
1. K.M. Munshi
2. D.P. Khaitan
3. Dr. B.R. Ambedkar
4. T.T. Krishnamachari

Ans:3

9.Mahabalipuram was founded by ______.
1. Rajaraja Chola
2. Narasimha Varman
3. Chandragupta Maurya
4. Vivasvan

Ans:2

10.Which of these was not from the Mughal Dynasty?
1. Humayun
2. Akbar
3. Sher Shah Suri
4. Kamran Mirza

Ans:3

11.According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land gifted to temples?
1. Vellanvagai
2. Brahmadeya
3. Shalabhoga
4. Devadana

Ans:4

12.Rajendra I was the son of?
1. Bindusara I
2. Devabhuti I
3. Skanda Gupta I
4. Rajaraja I

Ans:4

13.What was the real name of Chanakya?
1. Kautilya
2. Vishnu Gupta
3. Ramtanu Mishra
4. None of these

Ans:2

14.Ghatotkacha (who ruled in the years 290–305 B.C.) was a king from which dynasty?
1. Gupta Dynasty
2. Kanva Dynasty
3. Shunga Dynasty
4. Maurya Dynasty

Ans:1

15.Indus Valley Civilization was a __________ age civilization.
1. Silver
2. Tin
3. Gold
4. Bronze

Ans:4

16. The veda which deals with the rituals is known as_____________.
1. Rigveda
2. Yajurveda
3. Samaveda
4. Atharvaveda

Ans:2

17.The capital of the Mauryan Kingdom was located at___________
1. Pataliputra
2. Vaishali
3. Lumbini
4. Gaya

Ans:1

18.Aurangzeb (1658–1707 AD) was the ruler of which dynasty?
1. Nanda
2. Mughal
3. Maurya
4. Haryanka

Ans:2

19. In Akbar’s regime, _____ was the military head.
1. Sultan Ahmed Fawad
2. Suri Moja
3. Mir Khaas
4. Mir Bakshi

Ans:4

20.Who pioneered the guerrilla warfare methods?
1. Babur
2. Akbar
3. Shivaji
4. Bajirao Peshwa

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *