Set-5 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-5 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who was the trusted General of the Mughal emperor Akbar?
1. Raja Todar Mal
2. Man Singh I
3. Birbal
4. Tansen

Ans:2

2.Indian National Congress split for the first time in its session at –
1. Allahabad
2. Calcutta
3. Surat
4. Lahore

Ans:3

3.Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi?
1. Sabarmati Ashram
2. Sevagram Ashram
3. Vishwa Bharti
4. Phoenix Ashram

Ans:3

4.English education was introduced in India by –
1. Curzon
2. Macaulay
3. Dalhousie
4. Bentick

Ans:2

5.Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?
1. Mahadev Desai
2. Dayanand Saraswati
3. Acharya Narendra Dev
4. Gopal Krishna Gokhale

Ans:4

6.The first inscription evidence of Satipratha has been found from
1. Eran
2. Junagarh
3. Mandsaur
4. Sanchi

Ans:1

7.The Kushans ruled in
1. 1st century AD
2. 5nd century BC
3. 4rd century AD
4. 2th century BC

Ans:1

8. The King Kanishka held a great Buddhist Council under whose presidentship?
1. Asvaghosha
2. Sangharaksha
3. Nagasena
4. Vasu Mitra

Ans:4

9. Charaka was the famous court physician of
1. Kanishka
2. Pushyamitra
3. Chandragupta
4. Ashoka

Ans:1

10.Under the Mughals the jizya was collected from
1. Indian
2. Muhammadans
3. Hindus
4. Foreign visitors

Ans:3

11.During the Mughal period Polaj was the
1. Land annually cultivated
2. Land left fallow
3. Land uncultivated
4. Barren land

Ans:1

12.The Mughal architecture attained unrivalled magnificence during the reign of-
1. Babar
2. Akbar
3. Jahangir
4. SahaJahan

Ans:4

13.The Pearl Mosque in delhi was built by
1. Shah Jahan
2. Aurangzeb
3. Humayun
4. Akbar

Ans:2

14.Where was the first session of Indian National Congress held?
1. Calcutta
2. Bombay
3. Ahmedabad
4. Allahabad

Ans:2

15.Gandhi called for an all India Hartal (strike) to protest against Rowlatt Act on 6th April ________.
1. 1918
2. 1919
3. 1926
4. 1925

Ans:2

16.Which of the following struggles of Mahatma Gandhi was related to industrial workers?
1. Champaran Satyagraha
2. Ahmedabad Struggle
3. Kheda Struggle
4. None of these

Ans:2

17.In which city of South Africa was Mahatma Gandhi beaten up and thrown off the pavement by the white people?
1. Cape Town
2. Transvaal
3. Port Elizabeth
4. Pietermaritzburg

Ans:4

18.The name of the periodical among the following published by Mahatma Gandhi during his stay in South Africa—
1. Navjivan
2. India Gazette
3. Africaner
4. Indian Opinion

Ans:4

19.Who amongst the following was the successor of Sikh Guru Har Krishan?
1. Guru Angad Dev
2. Guru Tegh Bahadur
3. Guru Hargobind
4. Guru Amar Das

Ans:2

20.Who was the first female emperor of India?
1. Noor Jahan
2. Razia Sultana
3. Rani Rudrama Devi
4. Queen Didda

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *