Set-7 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-7 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The Granary at Harappa was made of
1. bricks only
2. bricks and timber
3. bricks and stones
4. None of these

Ans:1

2.Which one of the following movement started from Dandi March?
1. Swadeshi Movement
2. Non-Co-operation Movement
3. Civil Disobedience Movement
4. Quit India Movement

Ans:3

3. Bimbisara was the king of which dynasty?
1. Haryanka
2. Maurya
3. Shunga
4. Nanda

Ans:1

4. Ajanta Caves in Maharashtra have rock-cut cave monuments of which religion?
1. Sikhism
2. Buddhism
3. Christianity
4. Hinduism

Ans:2

5.Whose reign in Indian History is called the Golden Age of India?
1. Mughal Empire
2. Maratha Empire
3. Gupta Empire
4. Maurya Empire

Ans:3

6.Mahatma Gandhi was born in which year?
1. 1869
2. 1879
3. 1889
4. 1899

Ans:1

7.National Anthem was adopted by Constituent Assembly on
1. 26 January 1949
2. 26 November 1949
3. 24 January 1950
4. 15 August 1947

Ans:3

8.Which Freedom Fighter from Bengal died at the age of 18?
1. Khudiram Bose
2. Maulana Abul Kalam Azad
3. Chittaranjan Das
4. Raja Ram Mohan Roy

Ans:1

9.During the Independence Movement, Subhash Chandra Bose revamped the Indian National __________.
1. Navy
2. Army
3. Defence
4. Air Force

Ans:2

10.Khajuraho Group of monuments are attributed to which dynasty?
1. Chandela
2. Mughal
3. Maurya
4. Shunga

Ans:1

11.Shahjahan built the Taj Mahal for?
1. Marjani
2. Mehbooba
3. Mehjabeen
4. Mumtaz

Ans:4

12.In which year, Shivaji was crowned as the Chhatrapati?
1. 1608
2. 1646
3. 1674
4. 1710

Ans:3

13.Who built Jodhpur Fort?
1. Guru Ramdas
2. Shah Jahan
3. Rao Jodha
4. Mahatma Gandhi

Ans:3

14.Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?
1. Mysore
2. Mahabalipuram
3. Tanjavur
4. Kanyakumari

Ans:3

15.Kamarup is an ancient name of which region of India?
1. Bihar
2. Rajasthan
3. Karnataka
4. Assam

Ans:4

16.Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is situated in?
1. Humayun’s Tomb
2. Fatehpur Sikri
3. Gwalior Fort
4. Agra Fort

Ans:2

17.Qutub Minar is located in _____ .
1. Delhi
2. Ghaziabad
3. Noida
4. Gurugram

Ans:1

18.The song “Vande Mataram” occurs in the book ______.
1. Geetanjali
2. Anandmath
3. Indian People
4. Poverty and UnBritish – Rule in India

Ans:2

19.The only Viceroy to be assassinated in India was?
1. Lord Harding
2. Lord Northbrook
3. Lord Ellenborough
4. Lord Mayo

Ans:4

20.Who was the founder of the Theosophical Society?
1. Justice Ranade
2. Madam Blavatsky
3. Annie Besant
4. Bal Gangadhar Tilak

Ans:2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *