Set-8 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-8 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The First Woman President of the Indian National Congress was-
1. Sarojini Naidu
2. Vijayalakshmi Pandit
3. Annie Besant
4. Kadambani Ganguli

Ans:3

2.The estate of Shivaji’s father was
1. Konkan
2. Poona
3. Torna
4. Rajgarh

Ans:2

3.During Shivaji’s rule the Council of the State consisted of
1. Eight Ministers
2. Eighteen Ministers
3. Twelve Ministers
4. Fifteen Ministers

Ans:1

4.Other than Annie Besant, who among the following also launched Home Rule Movement in India?
1. Aurobindo Ghosh
2. Bal Gangadhar Tilak
3. Gopal Krihna Gokhle
4. Moti Lal Nehru

Ans:2

5.The ritualistic precepts pertaining to the hymns of the Vedas are known as the
1. Samhitas
2. Aranyakas
3. Brahmanas
4. Upanishads

Ans:3

6.The god whose worship had not gained ground in the Rigvedic period was
1. Marut
2. Lord Shiva
3. Agni
4. Indra

Ans:2

7.The only Viceroy to be assassinated in India was?
1. Lord Harding
2. Lord Northbrook
3. Lord Ellenborough
4. Lord Mayo

Ans:4

8. Who was the founder of the Theosophical Society?
1. Justice Ranade
2. Madam Blavatsky
3. Annie Besant
4. Bal Gangadhar Tilak

Ans:2

9. The First Woman President of the Indian National Congress was-
1. Sarojini Naidu
2. Vijayalakshmi Pandit
3. Annie Besant
4. Kadambani Ganguli

Ans:3

10. Kalinga War was fought in the year _______
1. 1604 BC
2. 261 BC
3. 731 AD
4. 1113 AD

Ans:2

11. Chandragupta Maurya was born in _______.
1. 340 BC
2. 563 BC
3. 189 BC
4. 99 BC

Ans:1

12. Ashoka was an emperor of the __________ Dynasty.
1. Mughal
2. Chola
3. Maurya
4. Gupta

Ans:3

13. Battle of Panipat was fought in the year 1526 between Babur and _________
1. Rana Sanga
2. Muhammad Bin Tughlaq
3. Hemu
4. Ibrahim Lodi

Ans:4

14. Bibi Ka Maqbara was built by –
1. Humayun
2. Aurangzeb
3. Babur
4. Azam Shah

Ans:4

15. Name the poet who wrote “Prithviraj Raso”, a poem describing Prithviraj Chauhan’s life?
1. Vir Siroja
2. Chand Bardai
3. Meerja Umed
4. Nur Fateh

Ans:2

16. Consider the following statements and identify the person-
During his stay in England, he endeavored to educate the British people about their responsibilities as rulers of India. He delivered speeches and published articles to support his opposition to the unjust and oppressive regime of the British Raj. In 1867, he helped to established the East India Association of which he became the Honorary Secretary.
1. Pheroze Shah Mehta
2. Mary Carpenter
3. Dadabhai Naoroji
4. Anand Mohan Bose

Ans:3

17. Where was the first session of Indian National Congress held?
1. Calcutta
2. Bombay
3. Ahmedabad
4. Allahabad

Ans:2

18. Who among the following was NOT known as a moderate in the National Movement?
1. Bal Gangadhar Tilak
2. Dadabhai Naoroji
3. M.G. Ranade
4. Gopal Krishna Gokhale

Ans:1

19. Which of the following English papers was essentially the mouth-piece of the policies of liberals?
1. New India
2. Leader
3. Young India
4. Free Press Journal

Ans:2

20. The first Sultan to adopt the principle of measurement of cultivable land for determining the land revenue was
1. Ghiyasuddin Tughluq
2. Iltutmish
3. Alauddin Khalji
4. Balban

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *