Set-13 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-13 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who will decide the office of profit?
1. President
2. Prime minister
3. Supreme court
4. Parliament

Ans:4

2. Under which article, President of India can proclaim financial emergency?
1. Article 32
2. Article 349
3. Article 360
4. Article 355

Ans:3

3.India has adopted a federal system of government which is based on division of powers between the Union and the States. However, which of the following powers has not been divided between them
1. Executive
2. Legislative
3. Judicial
4. Financial

Ans:3

4.A new state can be created in India
1. By a simple majority of Parliament
2. By a simple majority of Parliament and approval of majority of the states
3. By a two-thirds majority in Parliament
4. By two-thirds majority in each house of Parliament and approval by a majority of states

Ans:1

5.Which of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation?
1. A single citizenship
2. Three lists of powers in the Constitution
3. Dual judiciary
4. A Supreme Court to interpret the Constitution.

Ans:4

6.Which one of the following taxes is not shared by the Central Government with the state governments?
1. Customs duty
2. Excise duties
3. Income tax
4. All the above

Ans:1

7.Which of the following legislative powers is enjoyed by the Governor of a state?
1. He can summon or prorogue the state legislature
2. He can nominate certain members of the legislative council
3. He can nominate certain members of the Anglo-Indian community to the legislative assembly
4. All the above powers

Ans:4

8.The Governor of a state can issue ordinances
1. Only in the event of breakdown of constitutional machinery in the state
2. Only when the Chief Minister asks him to do so
3. Only during the recess of the State legislature
4. Only after taking formal approval of the President
Ans:3

9.Which of the following states/union territories have a common High Court?
1. Uttar Pradesh and Bihar
2. Punjab and Jammu and Kashmir
3. Andaman & Nicobar and West Bengal
4. Assam and West Bengal

Ans:3

10.The Chief Justice of a High Court is appointed by
1. The Prime Minister
2. The Governor of the state
3. The Chief Justice of India
4. The President in consultation with the Chief Justice of India and the Governor of the state

Ans:4

11.Under which Constitutional Article, Special leave to appeal lies with the Supreme Court—
1. Article 136
2. Article 137
3. Article 138
4. Article 139

Ans:1

12.Under which Constitutional Article review of Judgements or orders lies with the Supreme Court—
1. Article 139
2. Article 137
3. Article 140
4. Article 141

Ans:2

13.Among the following judges of the Supreme Court, who was the first judge against whom impeachment process starts?
1. Justice HR Khanna
2. Justice Ramaswami
3. Justice Wanchoo
4. Justice Hidayatullah

Ans:2

14.Which of the following comes under the jurisdiction of both the High Courts and the Supreme Court?
1. Disputes between the Centre and the States
2. Disputes between the states inter se
3. Protection of the Fundamental Rights
4. Protection against violation of the Constitution

Ans:3

15.Which of the following has been wrongly listed as criteria for appointment as a judge of the Supreme Court?
1. Must have been a judge of a High Court for atleast five years
2. Must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years
3. Must have attained the age of 55 years
4. Must, in the opinion of the President, be a distinguished jurist

Ans:3

16.The members of the state legislative assembly participate in the election of
1. The President
2. The Vice-President
3. Members of the legislative council
4. Both (A) and (C)

Ans:4

17.The qualifications essential to become a member of the Legislative Assembly do not include:
1. Citizenship of India
2. Age of 25 years
3. Non-holding of office of profit under central or State government
4. Being a graduate

Ans:4

18.What is the tenure of the Prime Minister of India?
1. Conterminous with the tenure of the Lok Sabha
2. Conterminous with the tenure of the President
3. As long as he enjoys the support of a majority in the Lok Sabha
4. Five Years

Ans:3

19.Who exercises the actual executive power under the Parliamentary form of Government?
1. Parliament
2. Prime Minister
3. President
4. Bureaucracy

Ans:2

20.The Council of Ministers does NOT include –
1. Cabinet Ministers
2. Prime minister
3. Ministers of State
4. Cabinet Secretaries

Ans:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *