Set-15 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-15 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.What is the minimum age to qualify for Lok Sabha Elections?
1. 25 years
2. 30 years
3. 21 years
4. 18 years

Ans:1

2.As per John Locke, an English philosopher and physician, which is not a Natural Right?
1. Liberty
2. Equality
3. Property
4. Right to Vote

Ans:4

3.How many seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha?
1. 39
2. 85
3. 109
4. 131

Ans:4

4.The States Reorganisation Act, 1956, divided the entire country into
1. 22 states and 9 union territories
2. 14 states and 6 union territories
3. 17 states and 7 union territories
4. four categories of states

Ans:2

5.Which of the following machineries is most likely to be effective in solving inter-state disputes?
1. Central Council of Health and Local Self-Government
2. Finance Commission and Planning Commission
3. Zonal Councils and meetings between ministers and chief ministers of states
4. Inter-State Council, as recommended by the Administrative Reforms Commission

Ans:4

6.The Central Government gives grants-in-aid to the states out of the Consolidated Fund of India on the basis of the recommendations of
1. The Planning Commission
2. The Union Finance Minister
3. The Finance Commission
4. None of the above

Ans:3

7.The entire country has been divided into
1. Three Zonal Councils
2. Four Zonal Councils
3. Five Zonal Councils
4. Six Zonal Councils

Ans:4

8.The main objective of the Zonal Councils is to ensure
1. Greater cooperation amongst states in the field of planning and other matters of national importance
2. That the laws passed by various states do not conflict with each other
3. Better utilisation of the limited resources of the states
4. All the above

Ans:1

9.Who is the ex-officio Chairman of a Zonal Council?
1. The Union home minister
2. The Governor of the state where the Zonal Council meets
3. The Union Minister associated with the Zonal Council
4. None of these

Ans:1

10.The salary of the judges of the High Court is charged to
1. The Consolidated Fund of the State
2. The Contingency Fund of state
3. The Consolidated Fund of India
4. None of the above funds

Ans:1

11. _____________ means cases that can be directly considered by the Supreme Court without going to the lower courts before that.
1. Original Jurisdiction
2. Writ Jurisdiction
3. Appellate Jurisdiction
4. Advisory Jurisdiction

Ans:1

12. Under which of the following jurisdiction any individual whose fundamental right has been violated, can directly move the Supreme Court for remedy?
1. Original Jurisdiction
2. Writ Jurisdiction
3. Appellate Jurisdiction
4. Advisory Jurisdiction

Ans:2

13. __________can approves constitutional amendments.
1. Rajya Sabha and Lok Sabha
2. Ministry of Defence
3. Prime Minister’s Office
4. Securities and Exchange Board of India

Ans:1

14. Which of the following is not provided in the constitution?
1. Election Commission
2. Finance Commission
3. Public Service Commission
4. Planning Commission

Ans:4

15. Right to Privacy comes under______________.
1. Article 19
2. Article 20
3. Article 21
4. Article 18

Ans:3

16. What is the maximum number of Members of the Rajya Sabha?
1. 150
2. 200
3. 250
4. 300

Ans:3

17. What does the wheel in the National Flag represent?
1. Speed
2. Truth
3. Growth
4. Future

Ans:2

18. Who administers the oath of office to the members of council of ministers in a state?
1. The Governor
2. The Chief Justice of the State High Court
3. The Attorney General of the state
4. None of the above

Ans:1

19. The Chief Minister of a state can get rid of any member of his council of ministers by
1. Asking him to tender his resignation
2. Getting him dismissed through the Governor
3. Dropping him from the council by reshuffling the same
4. All the above methods

Ans:4

20. Some of the Indian states have bi-cameral legislatures. The names of the two houses of state legislature are
1. Legislative Assembly and Legislative Council
2. Sabha and Samiti
3. Lok Sabha and Legislative Council
4. The Legislative Assembly and Senate

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *