Set-18 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-18 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The members of the Rajya Sabha are elected by –
1. Elected members of the Legislative Assembly
2. Elected members of Legislative Council
3. The people
4. Lok Sabha

Ans:1

2. The Comptroller and Auditor General is closely connected with which of the following Committees of Parliament?
1. The Estimates Committee
2. The Committee on Public Undertakings
3. The Public Accounts Committee
4. All of these

Ans:3

3. When did India become a fully Sovereign Democratic Republic—
1. 26th Nov. 1949
2. 26th Nov. 1930
3. 26th Jan. 1950
4. 26th Nov. 1951

Ans:3

4. In India who amended the Constitution through the first Amendment Bill 1951—
1. Lok Sabha
2. Rajya Sabha
3. Provisional Parliament
4. Parliament

Ans:4

5. Who among the following holds office during the pleasure of the President?
1. Speaker of Lok Sabha
2. Chief Justice of India
3. Election Commissioner
4. Governor

Ans:4

6. Who said ‘As President, I have no eyes but constitutional eyes. I cannot see you’—
1. Dr. Rajendra Prasad
2. Dr. Radhakrishnan
3. Abraham Lincoln
4. Mahatma Gandhi

Ans:3

7. The Estimates Committee of Parliament has how many members –
1. 35
2. 30
3. 25
4. 20

Ans:2

8. Which of the following State has bicameral legislature?
1. Jammu and Kashmir
2. Uttar Pradesh
3. Bihar
4. All the above

Ans:4

9. According to the Indian Constitution, who has the power to declare emergency?
1. Prime Minister
2. President
3. Chief Justice
4. Parliament

Ans:2

10. Bharatiya Janata Party is a part of which political group?
1. United Progressive Alliance
2. National Democratic Alliance
3. Janata Parivar
4. Rashtra Parivar

Ans:2

11. The tenure of the members of Lok Sabha is for how many years?
1. 11
2. 9
3. 7
4. 5

Ans:4

12. In which year was the Communist Partly of India divided into two parties- CPI and CPIM?
1. 1962
2. 1964
3. 1966
4. 1969

Ans:2

13. Which Committee recommended for three tier Panchayati Raj system in India?
1. Balwant Rai
2. Ashok Mehta
3. Hanumant Rao
4. G.B.K. Rao

Ans:1

14. Under which ‘Five Year Plan’ was the decision to establish a socialistic pattern of society taken?
1. 1 Five Year Plan
2. II Five Year Plan
3. III Five Year Plan
4. IV Five Year Plan

Ans:2

15. In which year Bharatiya Janata Party was formed ?
1. 1885
2. 1980
3. 1984
4. 1964

Ans:2

16. Which Fundamental Right in the Indian Constitution prohibits trafficking, forced labour, and children working under 14 years of age?
1. Right to Equality
2. Right to Freedom
3. Right against Exploitation
4. Right to Freedom of Religion

Ans:3

17. In Indian constitution, Members nomination to the Rajya Sabha has been taken from which country?
1. Britain
2. USA
3. Ireland
4. Australia

Ans:3

18. Which article of the Indian Constitution mentioned the posts of Speaker and Deputy Speaker of the House of People—
1. Article 95
2. Article 93
3. Article 91
4. Article 96

Ans:2

19. What is the chief source of political power in India?
1. The people
2. The Constitution
3. The Parliament
4. The Parliament and State Legislatures

Ans:1

20. Who among the following has the Constitutional authority to make rules and regulations fixing the number of members of the UPSC?
1. Home Ministry
2. President
3. Cabinet Secretary
4. Vice-President

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *