Set-21 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-21 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.In the National Flag, which colour is used in the wheel—
1. Brown
2. Navy Blue
3. Red Green
4. Green-White

Ans:2

2.In the National Flag, what shall be the Ratio of the width to the length—
1. 2 : 3
2. 2 : 4
3. 2 : 5
4. 2 : 6

Ans:1

3.The Governor takes the oath of office by –
1. Chief Justice of High Court
2. Chief Justice of India
3. President of India
4. Vice President of India

Ans:1

4.What is the full form of MLA in the Indian Constitution?
1. Member of Legislative Assembly
2. Master of Legislative Assembly
3. Member of Left Assembly
4. Master of Left Assembly

Ans:1

5.The form of power structure in which power effectively rests with a faction of persons or families is called –
1. Tyranny
2. Fascism
3. Oligarchy
4. None of the above

Ans:3

6.The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Haryana is –
1. 10
2. 26
3. 28
4. 48

Ans:1

7.Nationalist Congress Party was founded in ______.
1. 1925
2. 1955
3. 1984
4. 1999

Ans:4

8.What is the full form of the Indian Political Party, “CPI”?
1. Common Party of India
2. Commonly Party of India
3. Communist Party of India
4. Community Party of India

Ans:3

9.How many members can be nominated by the President of India in the Lok Sabha?
1. 4
2. 8
3. 2
4. 16

Ans:3

10.Indian Constitution is made up of how many words?
1. 40000
2. 698000
3. 117369
4. 120456
Ans:3

11.The state list contains
1. 61 items
2. 66 items
3. 47 items
4. 99 items

Ans:1

12.‘Shakti – Sthal’ is related to whom?
1. Smt. Indira Ghandhi
2. Rajiv Gandhi
3. Mahatma Gandhi
4. Pt Jawahar Lal Nehru

Ans:1

13.Fundamental Right are available against
1. Only States
2. Both State and citizens
3. Only citizens
4. None of these

Ans:1

14. Only which of the following grounds restrictions may not be imposed on Right to Freedom of Religion?
1. Public order
2. Morality
3. Security of India
4. Health

Ans:3

15.Which of the following correct about the Right to Education
1. It is provided in Article 21A
2. It is provided by 86th amendment
3. It is provided for children between 6-14 years of age
4. All of the above

Ans:4

16. To whom does the Public Accounts Committee submit its report?
1. Prime minister
2. Parliament
3. President of India
4. Union Finance Minister

Ans:2

17. Which of the following is not included in the Right to Freedom?
1. Freedom of Speech
2. Freedom of Press
3. Right to Residence
4. Right to Hold Kirpan for Sikhs

Ans:4

18.Which of the following courts is responsible for the enforcement of Fundamental Rights?
1. Supreme, Court
2. High court
3. Both ‘a’ and ‘b’
4. District Court

Ans:3

19.Which one of the following is Human Right as well as a Fundamental Right under the Constitution of India?
1. Right to Information
2. Right to Education
3. Right to Work
4. Right to Housing

Ans:2

20. Which of the following is not included in the Directive Principles of State Policy?
1. Prohibition of Liquor
2. Right to Work
3. Equal Wage for Equal Work
4. Right to Information

Ans:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *