Set-24 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-24 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.No Money Bill can be introduced in the legislative assembly of a state, except on the recommendations of
1. the Parliament
2. the Governor of the State
3. the president of India
4. a Special committee of Ministers

Ans:3

2.At which of the following stages, general discussion on a Bill takes place in the Lok Sabha?
1. During introduction of the Bill
2. During second reading
3. During report stage
4. During third stage

Ans:2

3. How many types of writ are there in the Indian Constitution?
1. 5
2. 4
3. 3
4. 2

Ans:1

4. Which of the following is not included in the Directive Principles of State Policy?
1. Prohibition of Liquor
2. Right to Work
3. Equal Wage for Equal Work
4. Right to Information

Ans:4

5. How many Fundamental Duties are mentioned in Indian constitution?
1. Five
2. Seven
3. Nine
4. Eleven

Ans:4

6. Part IV of constitution of India deals with which of the following?
1. The Union
2. The States
3. Fundamental Rights
4. Directive Principles of State Policy

Ans:4

7. In Indian constitution, the method of election of President has been taken from which country?
1. Britain
2. USA
3. Ireland
4. Australia

Ans:3

8. “Central Bureau of Intelligence and Investigation” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:1

9. There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Odisha.
1. 11
2. 19
3. 10
4. 1

Ans:3

10. “Reserve Bank of India” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:1

11. _________ can give the Union parliament power to make laws on matters included in the State list.
1. Ministry of Defence
2. Prime Minister’s Office
3. Securities and Exchange Board of India
4. Rajya Sabha

Ans:4

12. “Naval, military and air force” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:1

13. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____.
1. 21 years
2. 25 years
3. 30 years
4. 35 years

Ans:3

14. The largest committee of Parliament of India is –
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertakings
4. Joint Parliamentary Committee

Ans:2

15. Which of the following State has bicameral legislature?
1. Tamil Nadu
2. Punjab
3. Sikkim
4. Jammu and Kashmir

Ans:4

16. Who has the power to prorogue the Lok Sabha?
1. The Speaker
2. The Prime Minister
3. The Minister for Parliamentary Affairs
4. The President

Ans:4

17. Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?
1. Speaker of Lok Sabha
2. Prime Minister
3. President
4. Finance Minister

Ans:1

18. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____.
1. 21 years
2. 25 years
3. 30 years
4. 35 years

Ans:3

19. The Estimates Committee of Parliament has how many members –
1. 35
2. 30
3. 25
4. 20

Ans:2

20. Which of the following State has bicameral legislature?
1. Jammu and Kashmir
2. Uttar Pradesh
3. Bihar
4. All the above

Ans:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *