Set-5 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-5 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Judges of the High Court can be removed from office before expiry of their term by the President
1. At his discretion
2. On the recommendation of the Chief Justice of the High Court
3. On the recommendation of the Chief Minister of the state
4. On a request of Parliament made through a resolution passed by a two-third majority of its members

Ans:4

2. Who has said that basic features of the Indian Constitution do not amount to a change—
1. Prime Minister
2. Parliament
3. Supreme Court of India
4. Government

Ans:3

3. Which Constitutional Article was very much affected in the Supreme Court Judgement of Kesavanand Bharti vs. State of Kerala—
1. Article 352
2. Article 368
3. Article 351
4. Article 342

Ans:2

4. Who curbed the Judicial Review power of Judiciary through Amendment of the Constitution by 42nd amendment?
1. State Legislature
2. Parliament
3. Council of State
4. Legislative Council

Ans:2

5. What is full form of PIL?
1. Under Article 32
2. Under Article 229
3. Special leave petition
4. Public Interest Litigation

Ans:4

6. While imparting justice, the Supreme Court relies on the principle of
1. Rule of Law
2. Due Process of Law
3. Procedure established by Law
4. all the above

Ans:3

7. The concept of Public Interest Litigation, which has become quite popular in India in recent years, originated in
1. the United Kingdom
2. The United States
3. Australia
4. Canada

Ans:2

8. In the Indian Parliamentary System, ‘Vote on Account’ is valid for how many months (except the year of elections)?
1. 2 months
2. 3 months
3. 6 months
4. 9 months

Ans:1

9. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to give advice to president?
1. Article 143
2. Article 138
3. Article 139
4. Article 140

Ans:1

10. Who administers the oath of the Prime minister of India?
1. Governor General of India
2. Chief Justice of India
3. President of India
4. Vice President of India

Ans:3

11. Under Constitutional Article 243, what is the meaning of Panchayat—
1. Self Gram Panchayat Raj
2. Government of Village
3. Rural Self Government
4. None of the above

Ans:3

12. Under Constitutional Article 243D, in Panchayat who gets reservation—
1. Scheduled Caste
2. Scheduled Tribes
3. A & B
4. None of the above

Ans:3

13. Which was first state to implement Panchayat Raj three tier system according to Panchayat Raj (73rd Amendment) Act 1992?
1. Madhya Pradesh
2. Rajasthan
3. Karnataka
4. None of these

Ans:1

14. District Planning Committee meeting is held at least every-
1. Quarter
2. Six months
3. Fortnight
4. Year

Ans:1

15. Which article of the constitution of India directs its states to initiate for Panchayati Raj?
1. Art. 352
2. Art. 40
3. Art. 51
4. Art.25

Ans:2

16. Revenue of the state governments are raised from the following sources, except
1. Entertainment tax
2. Expenditure tax
3. Agricultural income tax
4. Land revenue

Ans:3

17. The Constitution has vested the ‘residuary powers’ in which article
1. Article 248
2. Article 256
3. Article 249
4. None of these

Ans:1

18. What the Indian Federation has been called in the Indian Constitution
1. Union of States
2. The Indian Union
3. Union of India
4. Indian Federal Union

Ans:1

19. India is a union of states means
1. It is more centralised
2. It is more decentralised
3. It is a confederation
4. None of the above

Ans:1

20. The Centre provides grants-in-aid to the states
1. to maintain friendly relations between the centre and the states
2. for use in centrally sponsored schemes
3. to cover gaps on revenue accounts so that states can undertake various beneficial activities
4. for meeting expenses of state plan project

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *