Set-1 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-1 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

Shri M. Venkaiah Naidu is Vice-President of India
1. 12th
2. 13th
3. 11th
4. 14th

Ans:2

2.Sushri Uma Bharati is the Cabinet Minister of
1. Water Resources
2. River Development
3. Drinking Water and Sanitation
4. Ganga Rejuvenation

Ans:3

3.Which Army was headed by Subash Chandra Bose?
1. Indian National Army
2. Light Brigade
3. Foreign Legion
4. Bengal Regiment

Ans:1

4. Among the following which one is incorrectly matched?
1. National Pension Scheme-Contribution Pension System
2. National Literacy Mission Programme-Adult Education
3. Midday Meal Scheme-Lunch to School Children
4. Indira Awas Yojana-Free Housing Scheme to Ladies

Ans:4

5.Which of the following disease is NOT caused by Bacteria?
1. Tuberculosis
2. Typhoid
3. Measles
4. Leprosy

Ans:3

6.Oral Rehydration Therapy’ is recommended for:
1. Tuberculosis
2. Typhoid
3. Tetanus
4. Cholera

Ans:4

7. ‘Money Plant’ is the ATM network of which Indian Bank?
1. Bank of Baroda
2. Karnataka Bank
3. State Bank of India
4. Central Bank of India

Ans:2

8. ‘Just do it’ is a famous punchline from which Global Brand?
1. Adidas
2. Puma
3. Nike
4. Reebok

Ans:3

9. Which Bill was finally passed by the Parliament in December, 2013 after massive protest by public activist Anna Hazare?
1. Lokpal
2. Jan Lokpal
3. Lokpal and Lokayukta Act
4. Jan Lokayukta

Ans:3

10. According to which Article of the Constitution of India, do the citizens have the Right to know the information about candidate’s assets and liabilities?
1. Article 21
2. Article 30
3. Article 23
4. Article 14

Ans:1

11. Find the incorrect match :
1. Special Status of Kashmir – Article 370
2. Fundamental Rights – Article 12-35
3. Directive Principles of States Policy-Article 36-50
4. Fundamental Duties of the Citizen-Article 90

Ans:4

12. Which of the following is NOT a programming language?
1. Java
2. Basic
3. Microsoft ASP
4. Turing

Ans:3

13. ISP stands for –
1. Internet Service Provider
2. Internet Survey Period
3. Integrated Service Provider
4. Internet Security Protocol

Ans:1

14. Which of the following Railway Stations was formerly known as Victoria Terminus?
1. Churchgate Railway Station
2. Mumbai Central
3. Lokmanya Tilak Terminus
4. Chhatrapathi Shivaji Terminus

Ans:4

15. What is the name of Chief of Army Staff?
1. General V K Singh
2. General Bikram Singh
3. General Bipin Rawat
4. General Thimayya

Ans:3

16. A corked bottle full of water when frozen will break because:
1. Glass is a bad conductor of heat
2. The volume of water increases on freezing
3. The bottle contracts on freezing
4. The volume of water decreases on freezing

Ans:2

17. In India, Gene bank of Wheat is located at-
1. IARI, New Delhi
2. Ludhiana
3. Kanpur
4. Karnal

Ans:4

18. What is the centre of and Atom called?
1. Proton
2. Nucleus
3. Neutron
4. Electron

Ans:2

19. Which of the following acids is used in a car battery?
1. Hydrochloric acid
2. Sulphuric acid
3. Nitric acid
4. Carbonic acid

Ans:2

20. ‘OECD’ stands for-
1. Organization for Economic Cooperation and Development
2. Opportunity for Economic Cooperation and Development
3. Organization for Economic Conference and Development
4. Organization for Environmental Cooperation and Development

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *