Set-10 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-10 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.As per the findings of a research study conducted by WHO and published on January 16. 2008, approximately how many civilians of Iraq lost their lives in three years from March, 2003 to June 2006 ?
1. 3,52,000
2. 1,51,000
3. 2,43,000
4. 5,05,003

Ans:3

2.Which public sector undertaking of India is celebrating its Golden Jubilee Year, 2008 ?
1. GAIL
2. SAIL
3. ONGC
4. None of these

Ans:2

3.If a diamagnctic substance is brought near North or South pole of a bar magnet, it is :
1. attracted by the poles
2. repelled by the poles
3. repelled by the North pole and attracted by the South pole
4. attracted by the North pole and repelled by the South pole

Ans:1

4.A man can take pictures of those objects which are not fully visible to the eye using camera films acceptable to :
1. ultraviolet rays
2. sodium light
3. visible light
4. infra-red rays

Ans:1

5.When we hear a sound, we can identify its source from
1. amplitude of sound
2. intensity of sound
3. wavelength of sound
4. overtones present in the sound

Ans:4

6.Four identical kettles with the same amount of water have bases made of different metals of the same thickness. If these kettles are placed on identical flames in an identical manner, water will boil first in the kettle the base of which is made of
1. brass
2. copper
3. stainless steel
4. aluminium

Ans:2

7.Choose the odd one out.
1. Graphite
2. Emerald
3. Diamond
4. Coal

Ans:2

8.In diamond, four valence electrons of carbon are joined in …….. shape.
1. tetrahedral
2. amorphic
3. linear
4. planar

Ans:1

9.A Pupil is related to ………… in the same way as a Sepoy is related to Army.
1. Education
2. Teacher
3. Students
4. Class

Ans:4

10.Colour: Painter: :Wood : ?
1. Furniture
2. Forest
3. Fire
4. Carpenter

Ans:4

11.The ozone layer of atmosphere saves us from
1. ultraviolet rays
2. supersonic rays
3. infrared rays
4. None of these

Ans:1

12.In Indo-Pak sub-continent, there are four oldest Harappan sites. First one is
1. Harappa
2. Mohanjodero
3. Dholavira Ganeriwala
4. Kalibariga

Ans:3

13.The largest reserve of mica is in
1. South Africa
2. India
3. America
4. Australia

Ans:2

14.Chandragupta Maurya embraced the religion ….… during last days of his life?
1. Buddhism
2. Vaishnavisrn
3. Jainism
4. Shaivism

Ans:3

15.In which of the following states tribes are found in abundance?
1. Gujarat
2. Manipur
3. Bihar
4. Madhya Pradesh

Ans:2

16.The digestion of food starts in
1. mouth
2. liver
3. small intestine
4. large intestine

Ans:1

17.Which of the following is a root?
1. Onion
2. Potato
3. Carrot
4. Ginger

Ans:3

18.The abundantly found element in human body is
1. nitrogen
2. iron
3. carbon
4. oxygen

Ans:4

19.Who collects news for newspapers?
1. Reporter
2. Editor
3. Publisher
4. None of these

Ans:1

20.Which of the following Rajput Kings defeated Muhammad Gori first?
1. Jaychand
2. Baghel Bhim
3. Prithviraj III
4. Kumarpal

Ans:2

 

3 Comments on “Set-10 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *