Set-11 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-11 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to
1. force of friction
2. centrifugal force
3. force of cohesion
4. force of adhesion

Ans:3

2.Which of the following in the human body is popularly called the ‘Adam’s Apple’?
1. Liver
2. Thyroid
3. Thymus
4. Adrenal

Ans:2

3.In a DNA molecule, nucleosides contain
1. nitrogenous base + pentose sugar + phosphoric acid
2. nitrogenous base only
3. pentose sugar + phosphoric acid
4. nitrogenous base + pentose sugar

Ans:1

4.The polarity of an unmarked horse shoe magnet can be determined by using
1. a magnetic compass
2. an electroscope
3. another unmarked bar magnet
4. a charged glass rod

Ans:1

5.How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?
1. By increasing solubility of soap
2. By decreasing density of soap
3. By increasing density of soap
4. By decreasing solubility of soap

Ans:4

6.Vulcanization is a
1. Method to degrade polymers
2. Process connected with the making of voltaic cells
3. Process of hardening of rubber by heating it with sulphur
4. Science of studying volcanoes

Ans:3

7.X-ray region lies in between
1. Visible and ultra-violet region
2. Gamma rays and ultra-violet region
3. Short radio waves and ultraviolet region
4. Short radio wave and visible region

Ans:2

8.The half life period of radium is 1600 years. Its average life time will be
1. 4800 years
2. 2319 years
3. 4217 years
4. 3200 years.

Ans:2

9.Milk is an example of
1. Emulsion
2. Gel
3. Suspension
4. Pure solution

Ans:1

10.Sugar in blood and urine is tested with
1. Brine solution
2. Hypo solution
3. Iodine solution
4. Benedict’s solution

Ans:4

11.Which one of the following is correctly matched?
1. Caustic soda – Calcium carbonate
2. Soda lime – Calcium carbonate
3. Washing soda – Calcium hydroxide
4. Baking soda – Sodium bicarbonate

Ans:4

12.The frequency of ultrasound wave is typically
1. Above 20,000 kHz
2. Below 20 kHz
3. Below 2 kHz
4. Above 20 kHz

Ans:4

13.Transpiration in land plants largely occurs through
1. Roots
2. Stomata
3. Mesophyll
4. Xylem

Ans:2

14.Zn is required in plants as it activates
1. Amylases
2. Trypsin
3. Carboxylases
4. ChlorophyII

Ans:4

15.This tree is pollinated by bats:
1. Sunflower
2. Mustard
3. Zostera marina
4. Kigelia pinnata

Ans:4

16.The cells of this epithelium often bear microvilli
1. Columnar
2. Cubical
3. Ciliated
4. Squamous

Ans:1

17.Two spheres carrying charge q are hanging from a same point of suspension with the help of threads of length 1 m, in a space free from gravity. The distance between them will be
1. 0.5 m
2. 2 m
3. cannot be determined
4. 0

Ans:2

18.Bacillus thuringiensis is an example of
1. Single cell protein
2. Biopesticide
3. Genetically modified food
4. Biofertilizer

Ans:2

19.Assertion (A) : The President can nominate two members to the Rajya Sabha.
Reason (R) : The nomination is given to give representation to the specialists in the fields of art, literature, theatre etc.
Code :
1. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
2. (A) is true, but (R) is false.
3. (A) is false, but (R) is true.
4. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Ans:3

20.Dog : Puppy : Lion: ?
1. Fawn
2. Cub
3. Colt
4. Lamb

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *