Set-13 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-13 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?
1. 1949
2. 1952
3. 1956
4. 1945

Ans:1

2.Which one of the following pairs is correctly matched?
1. Jamnagar : Maharashtra
2. Numaligarh : Gujarat
3. Panagudi : Tamil Nadu
4. Haldia : Orissa

Ans:3

3.What is meant by ‘willy-willy’?
1. An earthquake
2. A very high tide
3. A tropical cyclone near India
4. Tropical cyclone near Australia

Ans:4

4.Which of the following is a Great Circle?
1. The Equator
2. The Tropic of Capricorn
3. The Arctic Circle
4. The Tropic of Cancer

Ans:1

5.The largest desert of the world is in
1. Saudi Arabia
2. North Africa
3. Israel
4. Iraq

Ans:2

6.Mauna Loa is an example of
1. extinct volcano
2. plateau in a volcanic region
3. dormant volcano
4. active volcano

Ans:4

7.Which of the following is a warm ocean current?
1. Peruvian
2. Labrador
3. None of these
4. Kuroshio

Ans:4

8.Assertion (A) : The State of Jammu and Kashmir has a special status.
Reason (R) : It was accorded by the Indian Independence Act, 1947.
Code :
1. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
2. (A) is true, but (R) is false.
3. (A) is false, but (R) is true.
4. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) .

Ans:2

9.The famous Indo Greek king who embraced Buddhism was
1. Menander
2. Democritus
3. Alexander
4. Strato-I

Ans:1

10.Shivaji was crowned as an independent king at
1. Surat
2. Raigarh
3. Singhagarh
4. Poona

Ans:2

11.Which of the following is correctly matched?
1. Give me blood and I will give you freedom. – J.L. Nehru
2. Karenge ya Marenge. – S.C. Bose
3. A new star rises, the star of freedom in the East. –Mahatma Gandhi
4. Swaraj is my birth right and I shall have it. – B.G. Tilak

Ans:4

12.The founder of the Pala dynasty of Bengal was
1. Devapala
2. Gopala
3. Dharmapala
4. Mahipala

Ans:2

13.The first Gupta ruler to assume the title of the ‘Maharajadhiraja’ was
1. Chandragupta-I
2. Samudragupta
3. Ghatotkacha
4. Srigupta

Ans:1

14.Who among the following Europeans was first to come to India to establish trade relations with their country?
1. British
2. Portuguese
3. French
4. Dutch

Ans:2

15.Which of the following Fundamental Rights is also available to a foreigner on the soil of India?
1. Freedoms of movement, residence and profession
2. Protection from discrimination on grounds only of religion, race, caste or sex
3. Protection of life and personal liberty against action without authority of law
4. Equality of opportunity in the matter of public employment

Ans:3

16.The writ of Prohibition is issued by the Supreme Court or a High Court against
1. administrative and judicial authorities
2. administrative authorities and private individuals
3. administrative authorities and government
4. judicial or quasi judicial authorities

Ans:4

17.Who among the following decides whether particular bill is a Money Bill or not?
1. Speaker of Lok Sabha
2. Chairman of Rajya Sabha
3. Finance Minister
4. President

Ans:1

18.Which one of the following universities was not established by Lord Dalhousie?
1. Madras
2. Delhi
3. Calcutta
4. Bombay

Ans:2

19.A common High Court for two or more States and/or Union Territory may be established by
1. Parliament by law
2. Governor of the State
3. Chief Justice of India
4. President

Ans:1

20.Which Article of Indian Constitution empowers the President to call for information from the Government
1. 75
2. 76
3. 77
4. 78

Ans:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *