Set-16 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-16 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which of the following is the cause of suffering of aged people from joint pains?
1. Overproduction of synovial fluids
2. Drying up of synovial fluids
3. Presence of more osteocyte
4. Absence of more osteocyte

Ans:2

2.The oldest Indian language is :
1. Telugu
2. Hindi
3. Tamil
4. Punjabi

Ans:3

3.Sawai Man Singh stadium is in
1. Delhi
2. Pune
3. Jaipur
4. Kanpur

Ans:3

4.Water is naturally purified by :
1. Evaporation and condensation
2. Transpiration and evaporation
3. Precipitation and infiltration
4. Condensation and transpiration

Ans:1

5.A.P.J Abdul Kalam, the former President of India received the prestigious Bharat Ratna Award in the year :
1. 1992
2. 1995
3. 1997
4. 1998

Ans:3

6.Which part of nervous system controls involuntary actions?
1. Medulla oblongata
2. Cerebellum
3. Hypothalamus
4. Spinal cord

Ans:1

7.The Pong dam is situated on which river?
1. Damodar
2. Narmada
3. Penner
4. Beas

Ans:4

8.Which of the following is not a radioactive element?
1. Uranium
2. Thorium
3. Radium
4. Cadmium

Ans:4

9.At the end of 2016 Rio Olympics which country topped the medal tally with the total of 121 medals?
1. Italy
2. China
3. Hungary
4. US

Ans:4

10.Who wrote the composition ‘Bhajagovindam’?
1. Adi Shankaracharya
2. Ramakrishna Paramahansa
3. Jayadeva
4. Ramana Maharshi

Ans:1

11.Deccan plateau is primarily made up of
1. Basalt
2. Granite
3. Lime stone
4. Sandstone

Ans:1

12.The best soil for cotton cultivation in India is
1. Alluvial soil
2. Black soil
3. Sandy loam soil
4. Laterite soil

Ans:2

13.Full form of TDS is :
1. Tax deduction from salary
2. Tax deduction system
3. Tax deducted at source
4. None of the above

Ans:3

14.Deepika Kumari is associated with
1. Archery
2. Shooting
3. Boxing
4. Kabaddi

Ans:1

15.Which one of the following states has the world’s largest fresh water island ?
1. Uttar Pradesh
2. Karnataka
3. Bihar
4. Assam

Ans:4

16.Srinagar is situated on the bank of river :
1. Ravi
2. Sutlej
3. Jhelum
4. Chenab

Ans:3

17.Which of the following mineral is used to produce aluminium?
1. Manganese
2. Copper
3. Bauxite
4. Chromite

Ans:3

18.The plants which prepare their own food are called :
1. Heterotrophs
2. Autotrophs
3. Saprophytes
4. Parasites

Ans:2

19.The red colour in the red soil is due to
1. Phosphoric acid
2. Humus
3. Nitrogen
4. Iron

Ans:4

20.The example of diamagnetic substance is :
1. Bismuth
2. Nickel
3. Iron
4. Oxygen

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *