Set-17 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-17 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The tropic of cancer passes through all of the following states, except :
1. Bihar
2. Gujarat
3. Madhya Pradesh
4. Tripura

Ans:1

2. The speed of the light depends
1. On elasticity as well as inertia
2. On elasticity of the medium only
3. On inertia of the medium only
4. Neither on elasticity nor on inertia

Ans:4

3. Which constitutional amendment reduces the voting age from 21 years to 18 years?
1. 52nd Amendment
2. 59th Amendment
3. 61st Amendment
4. 69th Amendment

Ans:3

4. Arabica and Robusta are the prominent varieties of
1. Tea
2. Cotton
3. Coffee
4. Pulse

Ans:3

5. Nobel Prize winner Indian, Amartya Sen is known for his work in
1. Physics
2. Chemistry
3. Medicine
4. Economics

Ans:4

6. Rudrasagar and Lakwa oil fields are located in :
1. Assam
2. Maharastra
3. Gujarat
4. Andhra Pradesh

Ans:1

7. The highest policy making body in matters relating to national planning is the :
1. Planning Commission
2. Finance Commission
3. Inter–state Council
4. National Development Council

Ans:4

8. Temperature in oceans
1. Decreases with increase in depth
2. Increases with increasing depth
3. Remains constant
4. None of the above

Ans:1

9. Radio–activity was discovered by
1. Rutherford
2. J.J. Thomson
3. Madam Curie
4. Henri Becqueral

Ans:4

10. Which of the following is used in meteorology?
1. Gama rays
2. Radio cobalt
3. Radio sodium
4. Radioactive gases

Ans:1

11. Laser is used in treatment of diseases of
1. Heart
2. Bone fracture
3. Lung
4. Brain

Ans:1

12. The southern most river system in India is
1. Godavari
2. Krishna
3. Cauvery
4. Mahanadi

Ans:3

13. In India, the first municipal corporation was set up in which among the following ?
1. Kolkata
2. Madras
3. Mumbai
4. Delhi

Ans:2

14. A current can flow when the circuit is
1. Open
2. Closed
3. Either closed or open
4. None of the above

Ans:2

15. In which water body is the republic of maldives situated ?
1. Arabian Sea
2. Bay of Bengal
3. Indian Ocean
4. Atlantic Ocean

Ans:3

16. What is the atomic number of calcium?
1. 21
2. 20
3. 17
4. 22

Ans:2

17. Most commonly used bleaching agent is
1. Alcohol
2. Carbon dioxide
3. Chlorine
4. Sodium chloride

Ans:3

18. Which one of the following is used in the preparation of antiseptic solution?
1. Potassium Nitrate
2. Iodine
3. Iodine Chloride
4. Potassium Chloride

Ans:2

19. Which is alkaline earth metal in the following ?
1. Potassium
2. Sodium
3. Rubidium
4. Radium

Ans:4

20. NABARD was established on the recommendations of
1. Public Accounts Committee
2. Shivaraman Committee
3. Narsimhan Committee
4. None of the above

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *