Set-19 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-19 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Which of the following refers to the National Crop Insurance scheme ?
(A) PMSBY
(B) PMJDY
(C) PMFBY
(D) PMJJBY

Ans:C

2.The object of Green Highways Policy 2015 is to
(A) Promote development of eco-friendly highways.
(B) Promote the welfare of the poor.
(C) Safeguard the NGOs who work for greening the roads.
(D) Cause more rain fall.

Ans:A

3. The remote sensing lunar satellite, Chandrayaan-1 was launched in the year
(A) 2007
(B) 2008
(C) 2009
(D) 2010

Ans:B

4.Find the similarity in the following:
Boat, Ship, Submarine, Yacht
(A) All of them sail above the water.
(B) All of them are water vessels.
(C) All of them have high sails.
(D) All of them are made of paper.

Ans:B

5. Who among the following served as the first Home Minister of independent India ?
(A) K. Kamaraj
(B) Rajagopalachari
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Morarji Desai

Ans:C

6.CAPTCHA is a computer program
(A) To distinguish human input from machine input.
(B) To verify user identity.
(C) To remove virus.
(D) A test administered by user.

Ans:A

7.Which one of the following does not belong to the group ?
(A) Malware
(B) Phishing
(C) Ransomware
(D) Span

Ans:D

8. Which of the following statement is true ?
(A) Water is a mixture of hydrogen and oxygen.
(B) Water is a compound of nitrogen and oxygen.
(C) Water is a compound of oxygen and hydrogen.
(D) Water is an element.

Ans:C

9.Who won a gold medal in Boxing at the Commonwealth Games 2017 at Bahamas?
(A) Prakash Padukone
(B) Syed Modi
(C) Sachin Siwach
(D) P.V. Sindhu

Ans:C

10. Which one of the following does not belong to the group ?
(A) Speed
(B) Time
(C) Mass
(D) Acceleration

Ans:C

11.Four pairs of words are given. Find the odd one out.
(A) Aquatic : Marine
(B) Amphibian : Aerial
(C) Aerial : Sky
(D) Terrestrial : Land

Ans:B

12. Which of the following is a satellite service provider ?
(A) Youthsat
(B) Intelsat
(C) Oceansat
(D) Astrosat

Ans:B

13.Rupee 1 and 2 coins are now made of
(A) Ferritic stainless steel
(B) Silver and steel
(C) Cupro nickel alloy
(D) Steel and brass

Ans:A

14.Which one of the following was declared as a World Heritage Site by UNESCO in 1985 for its unique natural environment ?
(A) Champaner-Pavagadh Archaeological Park, Gujarat
(B) Manas Wildlife Sanctuary, Assam
(C) Elephanta Caves, Maharashtra
(D) Sundarbans National Park, West Bengal

Ans:B

15. The first woman to become the Chief Minister of an Indian State.
(A) Nandini Satpathy
(B) Mayawati
(C) Sushma Swaraj
(D) Sucheta Kriplani

Ans:D

16.Osama Bin Laden was killed by US forces in 2011 in the Pakistani town of
(A) Quetta
(B) Abbottabad
(C) Dera Ismail Khan
(D) Multan

Ans:B

17. If Abundant : Plenty then Superfluous :
(A) Spacious
(B) Redundant
(C) Resourceful
(D) Overflow

Ans:B

18.Four pairs of words are given. Find the odd one out.
(A) Mercury : Liquid
(B) Gunpowder : Solid
(C) Camphor : Gas
(D) Helium : Gas

Ans:C

19.The partition of Bengal in 1905 was ordered by
(A) Lord Curzon
(B) Lord Mountbatten
(C) Lord Linlithgow
(D) Lord Macaulay

Ans:A

20. RBI is the Regulatory Authority for
(A) Banks
(B) Banks and mutual funds
(C) Banks, mutual funds and stock exchanges
(D) Banks, mutual funds, stock exchanges and rating agencies

Ans:A

3 Comments on “Set-19 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D”

  1. thank you so much for this unique app, but please provide the content in Hindi because most of the students belong to Hindi medium so , provide this app in Hindi also…. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *