Set-3 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-3 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who was an Italian traveler to India?
1. Niketin
2. Fitch
3. Terry
4. Marco Polo

Ans:4

2.Which of the following writs is said to be a guarantor of personal freedom?
1. Mandamus
2. Quo Warranto
3. Habeas Corpus
4. Certiorai

Ans:3

3.Which monument was built by the Mughal Emperor Akbar?
1. Qutub Minar
2. Red Fort
3. Charminar
4. Fatehpur Sikhri

Ans:4

4.Which State in India has the lowest number of females in comparison to males?
1. Bihar
2. Rajasthan
3. Punjab
4. Haryana

Ans:4

5.How many Lok Sabha seats come under the State of Haryana?
1. 8
2. 9
3. 10
4. 11

Ans:3

6.Which noted English actor, film director, who directed movie Gandhi and died recently?
1. Robin Williams
2. Richard Attenborough
3. Robin Attenborough
4. Richard Williams

Ans:2

7.The ‘World Economic Outlook Report’ is released by
1. World Bank
2. International Monetary Fund
3. Asian Development Bank
4. International Labour Organization

Ans:2

8.Shri Narendra Modi is NOT holding the portfolio of-
1. Personnel
2. Public Grievances and Pensions
3. Department of Atomic Energy
4. Overseas Indian Affairs

Ans:4

9.Which Schedule of the Constitution contains powers, authorities and responsibilities of Panchayati Raj?
1. Eighth
2. Ninth
3. Eleventh
4. Twelfth

Ans:3

10.‘Motion of Thanks’ is given by the Indian Parliament to:
1. Some MP does a very good work
2. Some citizen does a very good work for the country
3. Prime Minister does a very good for the country
4. President of India after he addresses both Houses of the Parliament together

Ans:4

11.Which of the following countries is NOT a Permanent Member of the UN Security Council?
1. USA
2. UK
3. France
4. Spain

Ans:4

12.The current Lok Sabha constituted after the General Election is:
1. 13th Lok Sabha
2. 14th Lok Sabha
3. 15th Lok Sabha
4. 16th Lok Sabha

Ans:4

13.Attorney General of India is appointed by:
1. Parliament
2. Law Minister
3. President
4. Chief Justice of Supreme Court

Ans:3

14.For writing the Punjabi Language, which Sikh guru developed the Gurumukhi script?
1. Guru Angad
2. Guru Amar Das
3. Guru Ram Das
4. Guru Arjan

Ans:1

15.During the Non-Cooperation Movement, which award did Gandhiji return?
1. Knighthood
2. Rai Bahadur
3. Kaiser-e-Hind
4. Hind Kesari

Ans:3

16.Who founded the famous ‘Ghadar Party’ in America in 1913?
1. Madame Cama
2. Lala Hardayal
3. Rash Behari Bose
4. Chandershekhar Azad

Ans:2

17.The tissue which connects bone to bone is-
1. Ligament
2. Tendon
3. Adipose
4. Marrow

Ans:1

18.Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of the Constitution?
1. Right to freedom of religion
2. Right to property
3. Right to equality
4. Right to Constitutional remedies

Ans:4

19.‘Labour Day’ is celebrated on-
1. 1 May
2. 1 June
3. 1 January
4. 1 March

Ans:1

20.‘Madhubani’ a style of folk painting, is popular in which of the following States in India?
1. Bihar
2. Madhya Pradesh
3. West Bengal
4. Rajasthan

Ans:1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *