Set-6 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-6 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1._____is the longest chord of a circle
(A) Circumference
(B) Diameter
(C) Radius
(D) Sector

Ans:B

2. Which city will host the 2020 Summer Olympics?
(A) Rio de Janeiro
(B) Madrid
(C) Tokyo
(D) Chicago

Ans:C

3.How many times does the hour hand minute hand overlap in 24 hours?
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 24

Ans:C

4.A major tectonic plate – the Indian plate (where India is situated), split off from which ancient continent?
(A) Rodinia
(B) Pannotia
(C) Pangaea
(D) Gondwanaland

Ans:D

5. Who is Joaquin “El Chapo” Guzman?
(A) Smallest living Person
(B) Hollywood Film Director
(C) Brazilian Football Star
(D) Mexican Drug Lord

Ans:D

6.What is English Ivy?
(A) A famous football league
(B) A flower of violet colour
(C) A common poisonous plant in USA
(D) A type of English tea

Ans:C

7.Humans belong to the class Mammalia to which one of the following does not belong?
(A) Mouse
(B) Lizard
(C) Cat
(D) Pig

Ans:B

8.The Terracotta Army – a collection of terracotta sculptures depicts the armies of the first Emperor of which country?
(A) China
(B) North Korea
(C) Thailand
(D) Japan

Ans:A

9. What is Melioidosis?
(A) Red spots in skin
(B) Loss of memory power
(C) Infectious disease
(D) Pain in Joints

Ans:C

10.What is Guru Shikhar?
(A) Highest Peak in the Aravali range
(B) A Famous Sikh Poet
(C) An ancient Indian Mystic Saint
(D) Nineteenth Century Literature

Ans:A

11.What is Mycology?
(A) The study of Bacteria
(B) The study of Fungi
(C) The Study of Viruses
(D) The study of Parasites

Ans:B

13.Involuntary muscles in a human body are present in
(A) Limbs
(B) Brain
(C) Heart
(D) Tongue

Ans:C

14.Select the alternative that shows a similar relationship as the given pair :
Sphere : Hemisphere
(A) Full Moon : New Moon
(B) Desktop : tablet
(C) Square : Triangle
(D) Full Day : Night

Ans:C

15.On which hill is the famous Tirumala Temple situated?
(A) Seshadri
(B) Neeladri
(C) Narayanadri
(D) Venkatadri

Ans:D

16.Which Indian Researcher recently disputed Einstein’s mass-energy equation E = mc² as inadequate and valid only under certain conditions
(A) Vasudevan Mukunth
(B) Rajendra Pachauri
(C) Ajay Sharma
(D) Krishna Palem

Ans:C

17.Who are Baudhyana, Manava, Apastamba and Katyayana?
(A) Ancient Indian Kings who appear in the Dashavathara
(B) Ancient Indian Mathematicians
(C) Ancient IndainMysticsaints
(D) Ancient Indian Kshatriyas

Ans:B

18.What is AESTIVATION?
(A) Animal Dormancy
(B) Death due to lack of food
(C) Water retention
(D) A stage in dreaming

Ans:A

19.Which of the following statements is wrong about Sir Civil Raman?
(A) He was honoured with Bharat Ratna in 1954
(B) He won Nobel Prize in 1930
(C) he was born in Tamil Nadu in 1888
(D) He was knighted in 1987

Ans:D

20.What is the difference between an Aardvark and Aardworf?
(A) Aardvark is a Carnivore and Aardwolf is a Herbivore
(B) Aardvark resembles a pig and Aardwolf resembles a hyena
(C) Aardvark is an Amphibian and Aardwolf is a Mountain wolf
(D) Aardvark is a Herbivore and Aardwolf is an Insectivore

Ans:B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *