Set-7 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-7 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.India is a republic. What does republic mean?
(A) The ruler is a King or Queen
(B) The ruler is a direct descendant of a King or Queen
(C) The Head of State is elected indirectly by its people
(D) The day India became Independent

Ans:3

2.The Brihadeeswara Temple was built with what type of material?
(A) Soap Stone
(B) Granite
(C) Sandstone
(D) Marble

Ans:2

3.A set of beliefs and practices that aims at improving the genetic quality of the human population is a field of Genetics called:
(A) Genetic Engineering
(B) Cloning
(C) Embryo selection
(D) Eugenics

Ans:4

4. What do you understand by Pravasi Bhartiya Divas (PBD), when was it started?
(A) A day commemorationg NRI Sportsmen, January 15th 2013
(B) A day to felicitate Indian Marine Engineers, 17thjuly 2014
(C) A day commemorating the return of Mahatma Gandhi from South Africa to Bombay on 9th January 1915.
(D) A day celebrating Shri Atal Bihari Vajpayee’s Economic Resurgence, 1st September 2014

Ans:3

5.LED and CFL lamps are replacing ordinary bulbs for lighting because of their:
(A) Energy efficiency
(B) Affordability
(C) Easy availability
(D) Convenient Disposability

Ans:1

6.Who among the following Indian Prime Ministers was born after India attained independence?
(A) Manmohan Singh
(B) I.K. Gujral
(C) Rajiv Gandhi
(D) Narendra Modi

Ans:4

7.What is Geodesy?
(A) A branch of Aeronautics
(B) Study of Mountains
(C) Study of Rivers
(D) Branch of mathematics dealing with the shape and area of earth

Ans:4

8. Who was the first to isolate DNA?
(A) Friedrich Miescher
(B) Albrecht Kossel
(C) Phoebus Levene
(D) James Watson and Francis Crick

Ans:1

9.The positive end of a battery is called
1. cathode
2. anode
3. electrode
4. None of these

Ans:2

10.Which of the following is present in atmosphere ?
1. Atomic nitrogen
2. Molecular nitrogen
3. Compound of nitrogen
4. None of these

Ans:2

11.The valency of iron in Ferric oxide is
1. +3
2. +2
3. –2
4. –3

Ans:1

12.In the following the paleolithic period humans are called
1. primitive humans
2. natural humans
3. stone age humans
4. None of these

Ans:3

13.On April 13, 1919, a peaceful unarmed crowd was fired upon causing 379 deaths in Jallianwala bagh. What was the cause for the assemblage of people before massacre ?
1. Arrival of Gandhi
2. To determine the date to start freedom struggle
3. To oppose the arrest of Dr. Satyapal and Kitchlew
4. None of these

Ans:3

14.Which of the following organised movement against the Rowlatt Act through Satyagraha Sabha ?
1. Mahatma Gandhi
2. Madan Mohan Malviya
3. Abdul Bari
4. Dr. Rajendra Prasad

Ans:1

15.Who was the Governor-General of India in 1857 ?
1. Curzon
2. Lawrence
3. Dalhousie
4. Canning

Ans:4

16.In the following Dhanisiro, Manas and Kulsi are tributaries of
1. Ganges
2. Indus
3. Brahmaputra
4. Yamuna

Ans:3

17.According to the geographical heights, the oldest mountain in the following is
1. Nilgiri
2. Satpura Range
3. Vindhya
4. Aravalli

Ans:4

18.Test Tube baby means
1. fertilisation in fallopian tube
2. fusion of sperm and ovum
3. formation of zygote
4. None of these

Ans:1

19.A person takes rice, pulse and curd. He will be deficient in
1. starch
2. fat
3. vitamin
4. protein

Ans:2

20.The high yield power plant in India is
1. thermal
2. hydroelectric
3. nuclear
4. solar

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *