Set-9 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-9 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which of the following statements is correct?
1. Neither the Finance Commission nor the Planning Commission is a constitutional body
2. The scope of the Finance Commission is limited to a review of the revenue segment of the budget while the Planning Commission takes an overall review embracing both capital and revenue requirements of the states
3. No one can be a member of both the Finance Commission and the Planning Commission at the same time
4. There is no overlapping of work and responsibility of the Finance Commission and those of Planning Commission

Ans:2

2.The member of the Constituent Assembly which drafted the Constitution of India were.
1. nominated by the British Parliament
2. nominated by the Governor General
3. elected by the Legislative Assemblies of various provinces
4. elected by the Indian National Congress and Muslim League

Ans:3

3.Which one of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation ?
1. A single citizenship
2. Three lists in the Constitution
3. Dual Judiciary
4. A Federal Supreme Court to interpret the Constitution

Ans:4

4.The most important Legislative Power of the Governor is
1. norminating members to the State Legislature
2. issuing ordinances
3. assenting bills passed by the State Legislature
4. dissolving the State Legislative Assembly

Ans:4

5.Choose the true statement :
In the event of declaration of constitutional emergency in a State, the President of India can:
1. assume to himself all the functions of the Sate Government including the High Court
2. declare that the power of the State Legislature shall be exercisable under the authority of the Governor
3. assume to himself all the functions of the State Government except the High Court
4. None of these

Ans:2

6.Which Article of the Constitution of India says, “No child below the age of 14 years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment” ?
1. Article 24
2. Article 45
3. Article 330
4. Article 368

Ans:1

7.The voltage on Overhead Electric Traction on Electrified (other than suburban) Railway Routes is
1. 25 kV
2. 12 kV
3. 122 kV
4. 1500 V

Ans:2

8.The number of corridors planned for construction of Dedicated Freight Commit project are:
1. Two
2. Three
3. Four
4. Five

Ans:4

9.A passenger is travelling with luggage beyond permissible limit of free travel but within the grace limit. How much fare will be charged from the passenger for extra weight beyond free weight ?
1. Normal luggage rate
2. Two times of normal rate
3. Four times of the normal rate
4. None of these

Ans:1

10.Indian Railway network is divided into how many zones and operating divisions ?
1. 16 zones and 67 divisions
2. 9 zones and 60 divisions
3. 14 zones and 67 divisions
4. 17 zones and 73 divisions

Ans:4

11.Railway Recruitment Board is not located at
1. Chennai
2. Allahabad
3. Gorakhpur
4. New Delhi

Ans:4

12.The agency estimating the national income of India is
1. Reserve Bank of India
2. Planning Commission
3. Ministry of Finance
4. Central Statistical Organisation

Ans:4

13.Who had defined the poverty line on the basis of recommended nutritional requirement 2400 calories per person per day for rural poor and 2100 calories per person per day for urban areas ?
1. Minhas
2. Dandekar
3. The planning Commission
4. De-costa

Ans:3

14.Technically, disguised unemployment is defined as a situation in which:
1. labour is more important factor as compared to capital
2. the contribution of labour in terms of cost is less
3. the marginal productivity of labour is zero
4. the marginal productivity of capital is zero

Ans:2

15.Temporary tax levied to obtain additional revenue is called
1. Cess
2. Fee
3. Rate
4. Surcharge

Ans:4

16.In India, present trend of urbanisation is due to :
1. influence of cinema an electronic media
2. break up of joint family system
3. abolition of Zamindari system
4. lack of employment opportunities in rural areas

Ans:4

17.lndian economy is described as a
1. socialist economy
2. mixed economy
3. capitalist economy
4. None of these

Ans:2

18.Money is
1. constant in purchasing power
2. acceptable only when it has intrinsic value
3. the most Liquid of all assets
4. None of these

Ans:3

19.Who among the following have been elected as chairperson of the US-India Business Council (USIBC) on April 2012 ?
1. lndra Nooyi
2. Ajay Banga
3. Ratan Tata
4. Padma Desai

Ans:2

20.Who won the women’s singles title of the Australian Open 2008 in Melbourne on January 26, 2008 ?
1. Maria Sharapova
2. Ana lvanovic
3. Martina Hingis
4. Venus William

Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *