Set-28 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-28 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Every other of the Supreme Court, other than the Chief Justice, at present, draws a monthly salary of
1. Rs 2.25 lakh
2. Rs 3.2 lakh
3. Rs 2.5 lakh
4. Rs 2.8 lakh

Ans:3

2. The Supreme Court propounded the theory of ‘basic structure of the Constitution’ in
1. Gopalan v. State of Madras case
2. Golak Nath case
3. Keshavananda Bharati case
4. Minerva Mills case

Ans:3

3. The judges of the Supreme Court have to take an oath or affirmation before entering upon their office, which is conducted to them by
1. the President
2. the Cheif Justice of India
3. the Vice-President
4. the Attorney General of India

Ans:1

4. A judge of the Supreme Court can relinquish office before the completion of his tenure by addressing his resignation to
1. the President
2. the Chief Justice of India
3. the Union Law Minister
4. none of the above

Ans:1

5. How many types of writs can be issued by the Supreme Court?
1. 2
2. 3
3. 5
4. 6

Ans:3

6. The Supreme Court of India enjoys
1. original jurisdiction,
2. advisory jurisdiction,
3. appellate and advisory jurisdictions,
4. original, appellate and advisory jurisdictions

Ans:4

7. The salary and allowances of the Governor are charged to
1. the Consolidated Fund of India
2. the Consolidated Fund of the State
3. the Contingency Fund of India
4. none of the above

Ans:2

8. Can a person act as Governor of more than one state?
1. yes
2. no
3. only for a period of six months
4. only for a period of one year

Ans:1

9. What makes the Judiciary the guardian of the Constitution
1. Independence,
2. Service conditions,
3. Salary,
4. Judicial Review

Ans:4

10. In the Supreme Court of India the number of Judges including the Chief Justice is now
1. 20
2. 21
3. 25
4. 31

Ans:4

11. Who holds the power to increase the number of judges in the Supreme Court?
1. Prime Minister
2. President
3. Parliament
4. Ministry of law

Ans:3

12. Indian parliament law can be declared as unconstitutional by ?
1. Powers of the President of India,
2. Judicial review,
3. Powers of the Prime Minister of India,
4. Leader of the Opposition

Ans:2

13. Who of the following Chief Justices of India acted as the president of India also
1. Justice M. Hidayatullah,
2. Justice P.N. Bhagwati,
3. Justice Mehar Chand Mahajan,
4. Justice B.K. Mukherjee

Ans:1

14. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to give advice to president ?
1. Article 143,
2. Article 138,
3. Article 139,
4. Article 140

Ans:1

15. Who administers the oath of the Prime minister of India?
1. Governor General of India
2. Chief Justice of India
3. President of India
4. Vice President of India

Ans:3

16. Under Constitutional Article 243, what is the meaning of Panchayat—
1. Self Gram Panchayat Raj
2. Government of Village
3. Rural Self Government
4. None of the above

Ans:3

17. Under Constitutional Article 243D, in Panchayat who gets reservation—
1. Scheduled Caste
2. Scheduled Tribes
3. A & B
4. None of the above

Ans:3

18. Who make composition of Panchayat under Constitutional Article 243(C)—
1. State Assembly
2. Lok Sabha
3. Council of State
4. Legislature of State

Ans:4

19. Which Constitutional Article define `Municipalities’—
1. Article 243P
2. Article 243Q
3. Article 243T
4. Article 343U

Ans:2

20.The function of the judiciary is:
1. To enforce laws
2. To interpret laws
3. Both A and B
4. None of the above

Ans:3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *