Set-31 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-31 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who among the following was associated with Kakori Conspiracy Case?
1. Abul Kalam Azad
2. Shahnawaz Khan
3. Khan Abdul Ghaffar Khan
4. Asfaqulla

Ans:4

2.Who among the following wrote the book ‘A nation in making’?
1. Dinbandhu Mitra
2. Bal Gangadhar Tilak
3. Surendra Nath Banerjee
4. Subhash Chandra Bose

Ans:3

3.Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?
1. Aurobindo Ghosh
2. Bal Gangadhar Tilak
3. M.K. Gandhi
4. Vinoba Bhave

Ans:3

4.Gandhiji movement of boycotting the foreign goods aimed at-
1. Full independence
2. Creating anti-British sentiment
3. Promotion of cottage industry
4. Promotion of welfare state

Ans:3

5.Assertion (A): Rabindra Nath Tagore relinguished the Knigthood.
Reason (R): The Jallianwala Bagh massacre caused deep anguish in the heart of Rabindra Nath Tagore and that prompted him to relinguish the Knighthood.
1. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
2. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
3. A is true but R is false
4. A is false but R is true

Ans:1

6. Who of the following founded the Ahmedabad Textile labour Association?
1. Mahatma Gandhi
2. Sardar Vallabhbhai Patel
3. N. M. Joshi
4. J. B. Kripalani

Ans:1

7.Who was the founder-editor of the famous newspaper Kesari during the National struggle?
1. Mahatma Gandhi
2. Jawaharlal Nehru
3. Lokmanya Tilak
4. Muhammad Iqbal

Ans:3

8.Who of the following revolutionaries set up the United India House in the USA?
1. Ramnath Puri and Vir Savarkar
2. Taraknath Das and G.D. Kumar
3. Lala Hardayal and Bhagat Singh
4. Harnam Singh and Bhagwan Singh

Ans:2

9.Which one of the following leaders of the Bhakti Movement was influenced by Islam?
1. Chaitanya
2. Mirabai
3. Namdev
4. Vallabhacharya

Ans:3

10.Consider the following Bhakti Saints
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja
Who among the above was/were preaching when the Lodhi dynasty fell and Babur took over?
1. 1 and 3
2. Only 2
3. 2 and 3
4. 1 and 2

Ans:2

11.The book, “Ramcharitmanas” was written by
1. Tulsidas
2. Valmiki
3. Surdas
4. Ved Vyas

Ans:1

12.The “Chishtia sufi Order” in India was established by-
1. Khwaja Badaruddin
2. Khwaja Muinuddin
3. Shaikh Ahmad Sirhind
4. Shaikh Bahauddin Zakariya

Ans:2

13.The Lilavati was a treatise on
1. Arithmetic
2. Astronomy
3. Philosophy
4. Medicine

Ans:1

14.Megasthenes “Indica” deals with the history of the
1. Guptas
2. Satavahanas
3. Cholas
4. Mauryas

Ans:4

15.Among the four works mentioned below which one is encyclopedic in nature?
1. Mamarakosa
2. Siddhantasiromani
3. Ashtangahridaya
4. Brihat Samhita

Ans:4

16.The Sanskrit drama which describes Chandragupta Maurya’s triumph over the Nanda is
1. Mrichhakatika
2. Mudrarakshasa
3. Devichandragupta
4. Prabodhchadrodaya

Ans:2

17.The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?
1. Allahabad Pillar inscription
2. Eran inscription of Bhanugupta
3. Aihole inscription of Pulkesin II
4. Bhitan inscription of Skandgupta

Ans:2

18.Which of the following is not true about Ajanta Caves?
1. They are in Maharashtra
2. They are decorated with Buddhist Art
3. They depict the techniques used in Ancient India
4. They do not contain paintings of flora and fauna

Ans:3

19.The most learned medieval Muslim ruler who was well versed in various branches of learning including astronomy, mathematics and medicine was
1. Sikandar Lodhi
2. Iltutmish
3. Muhammad-bin-Tughluq
4. Alauddin Khalji

Ans:3

20.The term Iqta means
1. assignments of land as reward of pension
2. revenue assignment of a particular area in lieu of cash salary
3. an administrative grant or relief
4. a unit of local government

Ans:2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *